Hallå där...Jessica Fransson, bibliotekarie på Uddevalla stadsbibliotek
Under 2025 ska Uddevalla Stadsbibliotek flytta till tomma lokaler i köpcentrumet Gallionen. Med ett mer centralt läge hoppas både politiker och bibliotekspersonal på fler besökare och i samband med flytten passar man på att sätta användaren i fokus. Bibliotekarien Jessica Fransson är en av de som just nu genomför ett UX-arbete.
Varför vill ni satsa lite extra på UX i samband med flytten?
- Därför att det är våra användares bibliotek, inte bara vi som jobbar här. Att arbeta med UX är ett arbetssätt som är väldigt mycket värt för oss. Vi frågar besökarna direkt, får feedback direkt och vi har metoder och analyser och för att få fram vad vi ska fokusera på i verksamheten. Det enda politikerna har sagt inför flytten är att vi ska flytta, då tänkte vi att vi tar bollen och frågar våra besökare vad de vill ha i Gallionen.
Hur ska ni gå till väga för att involvera användaren?
- Vi har bland annat haft workshops med barn och unga. Till de små barnen har vi haft olika frågor och de har fått skriva ner sina svar på post-it-lappar. När det gäller de äldre barnen och unga har vi använt oss av metoden Love letter/Break up letter. De har fått skriva en kärleksförklaring till biblioteket och varför de gör slut med biblioteket, det har gett oss olika infallsvinklar. Det har varit en intensiv period där mina kollegor har träffat över 300 barn!
- På vuxenavdelningen har vi gjort observationer för att se vilket flöde vi har i biblioteket idag. Då kan vi fundera kring om vi vill ha samma flöde i Gallionen eller vill vi ha ett annat flöde. Vi har gjort några spontanintervjuer med besökare i biblioteket och har även fått ut en enkät. Den tar upp frågor såsom som öppettider, varför man besöker biblioteket och jag ska titta på de svaren ur ett UX-perspektiv.
Det är rätt snabba ryck, ni ska flytta under 2025. Kommer ni att hinna få ett bra underlag på den korta tiden?
- Ja, vi har inget flyttdatum, det enda vi vet att vi ska flytta under 2025. Men vi har underlag för barn och unga och det är en av de prioriterade grupperna hos oss. Det här med UX-arbete är ju ett arbete som aldrig tar slut, man förändrar under tidens gång. När vi är klara med barn och unga kan vi gå vidare och fokusera på vuxna.
Finns det något i underlaget som överraskar?
- Vi kan konstatera att alla besökare önskar sig ett café. När vi flyttar till Gallionen kommer biblioteket att ligga bredvid ett café, så vi kommer i alla fall närmare caféer. I våra nuvarande lokaler har även vi ett konstgalleri som heter Vitt brus. Flera besökare uttryckt att de vill ha kvar det och gärna utöka det.
När flytten är gjord och biblioteket är på plats i Gallionen, hur tänker ni er en fortsättning på ert UX-arbete?
- Vi kommer att fortsätta arbeta även efter flytten, vi är en liten arbetsgrupp som jobbar med det. Vi vill gärna involvera fler kollegor i UX-arbetet. Det är ett väldigt trevligt arbetssätt och jag gör det gärna.
Text: Annsofie Andersson
Läs om hur tjänsten "Talboken kommer" utökas här
Läs om UX och läsfrämjande bingo på biblioteken i Borås här
Läs om hur arbetet med bokpåsar blev en ögonöppnare på biblioteket i Stenungsund här