4. Patientsäkerhet
Arbetet med patientsäkerhet är en av de viktigaste uppgifterna vi har inom Västra Götalandsregionen (VGR). Patientsäkerhetsarbetet i VGR har en nollvision för vårdskador och tystnadskultur och utgår från patientsäkerhetsplanen med tillhörande riktlinjer.
I följande avsnitt ska du få lära dig lite mer om hur vi och du kan arbeta för en hög patientsäkerhet, bland annat genom arbete med trycksår, fallskador och nutrition. Vårt regiongemensamma, långsiktiga mål är en hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår från den enskilda personens behov och erfarenheter.
I Västra Götalandsregionens plan för ökad patientsäkerhet 2023-2024 kan du läsa mer om hur vi arbetar med patientsäkerheten:
Regional handlingsplan för ökad patientsäkerhet 2023-2024 (pdf)
Gröna korset
Ett praktiskt exempel på hur vi arbetar med patientsäkerhet är det så kallade gröna korset. Det är en metodik genom vilken man dagligen tar upp arbetsmiljö- och patientsäkerhetsfrågor. I den här filmen, som Södra Älvsborgs sjukhus tagit fram, får du en kort introduktion till gröna korset:
Gröna korset, Södra Älvsborgs sjukhus
Riskbedömning
Riskbedömning av patienter görs för att så tidigt som möjligt avgöra om en inneliggande patient löper risk att falla, få trycksår eller drabbas av undernäring. Med en väl gjord riskbedömning kan vi förebygga att det händer.
Fallolyckor
Varje år faller cirka 70 000 personer så illa att de behöver läggas in på sjukhus för vård. Drygt 1 000 personer dör. 50 000 av de som faller är 65 år eller äldre. Men med förebyggande insatser kan många fallolyckor förhindras.
På din arbetsplats kommer ni att prata mer om hur man förebygger fallolyckor.
Trycksår och tryckskador
Att arbeta med att förhindra trycksår och tryckskador är en viktig del av vårt patientsäkerhetsarbete. Trycksår och tryckskador uppstår genom tryck, en persons kroppstyngd mot ett underlag. Underlaget, tiden och allmäntillståndet är några av faktorerna som påverkar risken för att det ska uppstå skador. I följande film, som region Kalmar har tagit fram, lär du dig mer om hur du förebygger trycksår:
Tryckskada - hur du som jobbar inom vården kan förebygga trycksår
Nutrition
Ett gott näringstillstånd är en förutsättning för att undvika sjukdom och återvinna hälsa. Ett bristfälligt näringstillstånd leder bland annat till nedsatt funktionsförmåga, långsammare rehabilitering, försämrad sårläkningsprocess, muskelsvaghet och ökad risk för infektioner.
Undernäring är oftast orsakad av en bakomliggande sjukdom. Brister i vård och behandling kan bidra till att patienten inte får sitt behov av näring tillgodosett och därigenom bidra till att undernäringen i sig uppkommer, förvärras eller att den kvarstår onödigt länge. Undernäring kan därigenom i sig själv utgöra en vårdskada. Det är oftast lättare att förebygga undernäring än att behandla.
I den här filmen från Livsmedelsverket får du en introduktion om de nationella riktlinjerna för måltider på sjukhus:
Måltiden - en viktig del av vården
Den här filmen vänder sig till dig som arbetar på en vårdavdelning och visar hur du kan skapa en trivsam måltidsmiljö för patienten: