Pilot 5: Framtidens rehabilitering inom reumatologi

Pilot 5 genomfördes tillsammans med verksamheten Arbetsterapi och fysioterapi på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Syftet med piloten var inom Innovationsmotorprojektet att testa den framarbetade modellen i sin helhet - processen och tillhörande stödmaterial.
Piloten tog avstamp i följande två frågeställningar:
• Hur kan framtidens rehabilitering inom reumatologi se ut?
• Hur kan vi hitta nya sätt att arbeta, som både är resurssmarta och uppfyller vårt uppdrag gentemot patienterna?
I samarbete med en arbetsgrupp från verksamheten, arbetade ett innovationsteam med tjänstedesigners och innovationsledare från Innovationsplattformen sig igenom modellens alla steg. Under processens gång hade vi kontakt med en patientpanel och en referensgrupp med representation från relaterade vårdverksamheter, industri och akademi.
Perspektivforum
I november 2024 bjöd vi in till ett perspektivforum för att diskutera:
- Hur kan framtidens rehabilitering för reumatiker ut?
- Framtidens patienter är fler, och kommer att ha andra behov och förväntningar på rehabiliteringen. Vilka? Vilka trender ser ni?
- Hur möter vi dem? Finns det nya metoder för t ex kommunikation, monitorering, egenvård? Nya hjälpmedel? Ny teknik?
- Hur kan vi använda mer av vår tid till värdeskapande patientmöten?
- Idag går mycket tid till remisshantering och dokumentation. Hur minskar vi den tiden?
- Antalet ombokningar av patientmöten stort, vilket gör det svårt att använda vår tid effektivt. Hur kan vi hantera det?
- Hur åstadkommer vi en sömlös vård över vårdnivåerna?
- Personer med reumatisk sjukdom har kontakt med flera olika vårdprofessioner, inom både primär- och specialistvården. Specialistvården ska kopplas på med korta intervaller utifrån patientens behov. Hur kan primärvården och specialistvården samarbeta för att patienten ska få bästa möjliga rehabilitering?
- Hur kan samverkan ske på ett enkelt sätt?
Sammanställning, perspektivforum (pdf)
Sammanfattning av pilotens bakgrund, behov och resultat
Efterfrågan på arbetsterapeuter och fysioterapeuter förväntas öka de kommande 15 åren, men tillgången kommer inte att öka i samma takt, vilket kan leda till brist. Behovet av rehabilitering ökar i takt med att fler blir äldre, fler får kroniska sjukdomar och fler överlever svåra sjukdomar.
För närvarande finns det få specialiserade fysioterapeuter och arbetsterapeuter inom reumatisk sjukdom, och då främst inom specialistvården. Rekryteringssvårigheter påverkar rehabiliteringsmöjligheterna regionalt redan idag.
Patienter upplever ojämlik tillgång till rehabilitering inom regionen och önskar mer förebyggande och behovsanpassad vård. Vårdprofessionerna hade gärna haft tätare kontakt med patienterna och att kunna arbeta mer förebyggande, men resursbristen begränsar detta. Mycket tid går dessutom åt till dokumentation och remisshantering, medan uteblivna besök skapar svårfyllda luckor i schemat.
För att möta patienternas behov krävs ökad flexibilitet och att överbrygga organisatoriska gränser, inklusive en mer sömlös kommunikation och informationsöverföring över vårdnivåer. Eftersom detta behöver ske med befintliga, eller färre resurser behövs tätare eller nya samarbeten, samt nya arbetssätt och verktyg.
Vägar som ringats in under arbetet med piloten och som överlämnats till verksamheten för vidare arbete innefattar bland annat:
- Verktyg för att tidigare upptäcka en sjukdomsförsämring och rehabiliteringsbehov (inklusive stöd i egenvård)
- Processer och verktyg för mer förberedda vårdmöten (patient och vårdgivare)
- Alternativa upplägg för patientutbildning och dagrehabilitering
- Ökat samarbete mellan specialistvård och primärvård
- Automatisering för att minska dokumentationsbördan och på så sätt frigöra mer tid för patientmöten