Lund inkluderar hbtq+
Folkbiblioteken i Lund har skapat en egen utbildning med hbtq+-perspektiv. Utbildningen har ett tydligt biblioteksfokus och kommer att vara tillgänglig för alla på Digiteket.
När folkbiblioteken i Lunds andra hbtq+-certifiering gick ut bestämde arbetsgruppen sig för att inte certifiera biblioteket en tredje gång. De känner sig väl grundade i en fungerande verksamhet och nu ville de ta arbetet ett steg längre genom att äga frågan själv och synliggöra den i bibliotekets styrdokument.
- Vi känner att det är organisationen som ska driva hbtq-arbetet, inte enskilda personer. Har man en certifiering och en separat handlingsplan är det lätt att det blir något som ligger vid sidan av, nu vill vi att det ska vara en del av vår ordinarie verksamhet och en del av vår nya biblioteksplan, säger Eleonor Pavlov, bibliotekarie på folkbiblioteken i Lund.
Komplement
Utbildningen kommer att vara gratis och fri att använda för alla bibliotek och, säger Eleonor, tanken är att sänka tröskeln med en färdig, gratis produkt att kunna visa sin chef, men också en produkt att användas som komplement till både RFSL:s utbildning och till expertnätverkets Guide för bibliotekens arbete med hbtq+.
- Vi hoppas att den ska leda till att bibliotek som vill arbeta med frågan kan göra det, och vi hoppas att det är ett sätt att få en långsiktighet för bibliotek som kanske certifierat sig och introducerar ny personal. Eller bara som en grund för tips på diskussionsfrågor i personalgruppen.
Regnbågsfärger
Under hela processen har det varit viktigt för folkbiblioteken i Lund att vara ytterst transparent mot biblioteksbesökarna kring varför certifieringen på väggen försvunnit och ersatts med egna formuleringar kring att de jobbar med hbtq+.
- Vi har ett eget diplom och ett enkelt grafiskt element i form av en cirkel med regnbågsfärger säger Eleonor som hoppas att på samma sätt som bibliotek gör en certifiering inte bara går kursen en gång och tänker att de sedan är klara.
- Det här är en inledande möjlighet att få en gemensam grund på biblioteket.
Text: Helén Andersson
Läs om hur ett nyhetsbrev sätter ljus på hbtq+-frågorna i Skaraborg här
Läs om hur biblioteket i Aneby har nått ut med sin verksamheten till byarna i kommunen här
Läs Mitt biblioteksminne med Johan Glans här
Fakta
Utbildningen har tagits fram med hjälp av projektmedel från Region Skåne och kommer att lanseras på Digiteket i början av 2025.
Samtidigt med lanseringen startas ett regionalt nätverk för bibliotek och hbtq+.