Centrum för kultur i vården

Ann Helen Littbrand, Joakim Pasma och Anna Lindberg står mot en kaklad pelare i ett bibliotek. Ann Helen har långt blont hår och är klädd i en stickad tröja. Joakim har brunt kort hår och gråsprängt kort skägg och bär en rutig skjorta. Anna har blont kort hår och glasögon och är klädd i en grå luvtröja.
Ann Helen Littbrand, Joakim Pasma och Anna Lindberg, personal på Alva kultur i Umeå.
Fotograf: Eva Salqvist

Med ett sjukhusbibliotek, ett konstgalleri och ett stort utbud av olika kulturevenemang, är verksamheten på Alva kultur på Norrlands universitetssjukhus i Umeå unik. Alva kultur är också initiativtagare till det nationella nätverket BOKS, Bibliotek och Kultur på sjukhus.

Sjukhusbibliotek har under många år varit en hotad verksamhet, och enligt Kungliga biblioteks biblioteksstatistik finns det idag 50 bemannade sjukhusbibliotek i Sverige. Sjukhusbiblioteket på Norrlands universitetssjukhus i Umeå var ett av de första sjukhusbibliotek som lades ner i en besparingsvåg i slutet av 1990-talet. En nedläggning som möttes av stora protester både kommunalt, regionalt och nationellt.

- Ett regionsjukhus i Norrland har många patienter med långa vårdtider långt hemifrån, så efter en utredning beslutade politikerna att starta upp verksamheten igen, säger bibliotekarie Anna Lindberg.

Efter några år i projektform är Alva kultur sedan 2007 ett kulturcentrum för patienter, anhöriga och anställda inom Region Västerbotten. Med en central placering på sjukhuset är det en naturlig mötesplats som erbjuder såväl ett bibliotek, ett konstgalleri och arrangemang som inkluderar alla konstarter.

- Vi samarbetar med till exempel hemslöjdskonsulenter som kommer hit och har workshops, och med Norrlandsoperan som bland annat varit här med ett dansande luciatåg och med en opera på barnkliniken. Och vi har ett nära samarbete med lekterapi och sjukhusskola, och våra möten ger oss idéer, idéer, glädje och respons. Det gör också att vi på bästa sätt kan möta barn på sjukhus, med berättelser, poesi, workshops och äventyrsvandringar, säger bibliotekarie Joakim Pasma.

- Och i vårt konstgalleri har vi vernissage fyra gånger per termin när konstnärer kommer hit och har konstnärssamtal, tillägger Anna Lindberg och berättar att hon slagits av hur demokratisk en sjukhusmiljö är.

- Hit kommer alla någon gång av olika anledningar, och vi möter både ovana läsare och personer som inte brukar ta del av konstutställningar. Här kan de ta del av kultur de inte skulle gjort annars, och vi pratar väldigt mycket litteratur med våra besökare. Vi jobbar med kultur och hälsa och att det finns ett kulturcentrum på ett sjukhus är nog helt unikt och viktigt i dagens samhälle.

Nätverket BOKS

Trots Kungliga bibliotekets dystra siffror med minskat antal sjukhusbibliotek, slogs Anna och Joakim av att det trots allt är några kvar. Insikten blev en anledning till att Alva kultur tillsammans med sjukhusbiblioteket i Jönköping tog initiativ till att starta nätverket BOKS.

- Man känner sig ofta ganska ensam som sjukhusbibliotek, säger Anna och får medhåll av Joakim.

- Vi har inga naturliga mötesplatser, vi är olika organiserade och vi är en ständigt nedläggningshotad verksamhet. I nätverket är vi idag 32 medlemmar som stöttar varandra och delar idéer och erfarenheter.

Förra året tog Joakim initiativ till en grupp inom nätverket med inriktning på biblioterapi och Shared Reading. En verksamhet som, enligt Joakim, växer i sjukhusbiblioteksmiljö.

- Här i Umeå riktar vi verksamheten till både patienter och personal, och eftersom vi är en stor region provar vi även online. Man måste testa idéer och se om de flyter.

Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Stora byggnader i vitt och beige, det är många fönster på husen. Framför dem finns ett cykelställ fyllt med cyklar. Till vänster i bild kommer en cyklist på en cykelbana. Det är molnigt ute och på en hållplatsskylt sitter en klocka som visar tiden.
Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Fotograf: Klas Sjöberg

Utbyte

En tanke som slagit både Joakim och Anna är att utöka nätverket till hela Norden. Kanske som en liten början till detta åker de, med stöd av Svensk biblioteksförenings resestipendium, till sommaren på en studieresa till sjukhusbibliotek i Hamar, Bergen och Oslo i Norge.

- Vi kan inte bli för många i BOKS, konstaterar Joakim.

- Sjukhusbiblioteken måste bli mer synliga och vi ser ju värdet av dem i våra dagliga möten, säger Anna och tillägger:

- Det ska ju helst inte behöva gå så långt att du själv har behov av ett sjukhusbibliotek innan du förstår dess värde.

Text: Helén Andersson

Läs om den tysta bokklubben Silent Book Club här

Läs om hur kulturutövare inspirerat bibliotekspersonal till ny metodik i Värmland

Läs Mitt biblioteksminne med Charlotte Kalla här

Läs om hur Kronan Kulturhus i Trollhättan ska satsa på läsfrämjande med hjälp av läsambassadörer

 

Fakta

Enligt Kungliga bibliotekets biblioteksstatistik har antalet bemannade sjukhusbibliotek minskat från 56 till 50 mellan 2022 och 2023. För sex år sedan, 2019, fanns 62 bemannade sjukhusbibliotek.

Källa: Kungliga biblioteket bibliotekstatistik 2023