Efter förlossningen

Här finns allmän information till dig som nyligen har genomgått en förlossning. Om du har frågor och funderingar efter förlossningen kan du vända dig till din barnmorskemottagning.

Blödningar och avslag

Avslag är sårvätska från ytan i livmodern där moderkakan har suttit. Första dagen blöder du förhållandevis rikligt och klarrött. Därefter blir ditt avslag allt mer brunaktigt för att till slut bli helt ljust och genomskinligt. Blödningen kan öka och bli mer klarröd efter att du har åkt hem från BB eftersom du rör dig mer aktivt.

Klarröd blödning med eventuella mindre klumpar kan förekomma den första veckan, men brukar inte fortsätta. Behöver du byta binda oftare än en gång i timmen blöder du för mycket.

Ditt avslag upphör oftast efter 6-8 veckor. Ungefär lika lång tid tar det för din livmoder att återgå till sin normala storlek. Under den tid du har avslag ska du inte bada i badkar, på badhus eller i havet. Duscha gärna ofta, men undvik tvål för att inte störa den normala bakteriefloran i underlivet. Du ska inte använda tampong under denna tid, utan enbart binda.

Bristning och klipp

I samband med förlossningen kan det ibland uppstå både mindre och större bristningar i huden och slemhinnorna. I de flesta fall behöver dessa sys efter förlossningen.

Stygnen försvinner av sig själva och i de fall de inte förväntas göra det får du veta det av barnmorskan. Vävnaden i slidan och mellangården har god läkningsförmåga och du behöver inte vara orolig för att stygnen ska gå upp.

Att det svider när du kissar de första dagarna är vanligt. Se till att dricka rikligt med vätska så att urinen inte blir koncentrerad, då svider det mindre.

Problem med att sköta magen är ovanligt, men det kan dröja några dagar innan avföringen kommer igång.

Om du har blivit sydd i underlivet tittar vi på stygnen vid behov innan du går hem.

Om du har ont av en bristning kan det lindra med en isbinda. Häll vatten på en binda och lägg den sedan i en plastpåse och i frysen. Lägg in flera stycken samtidigt så att du har för resten av dagen. Värktabletter kan vara till hjälp och behövas ibland. Smärtan i underlivet brukar avta successivt.

Bäckenbottenträning

Efter graviditeten och förlossningen är det viktigt att träna sin bäckenbottenmuskulatur genom att göra knipövningar. Det finns därför möjlighet att träffa sjukgymnast som informerar och instruerar dig i hur du ska knipa, lyfta, bära med mera.

Bäckenbottenträning efter förlossning - information i PDF-format

Bäckenbottenträning efter kejsarsnitt - information i PDF-format

Efterkontroll

Efterkontroll efter en okomplicerad förlossning görs hos din barnmorska på barnmorskemottagningen, vanligen 8-12 veckor efter förlossningen. Du beställer själv tiden.

Vid undersökningen kontrollerar din barnmorska att livmodern har återfått normal storlek, att bristningar läkt utan komplikationer och att du har återfått spänsten i underlivsmuskulaturen. Barnmorskan kontrollerar ditt blodtryck samt blodvärde och du får tillfälle att diskutera preventivmedel.

Eftervärkar

Efter förlossningen ska livmodern dra ihop sig och bli liten igen. Dessa sammandragningar kallas eftervärkar och är bra eftersom de gör så att du blöder mindre. Ibland kan de vara smärtsamma, särskilt när du ammar. När barnet suger på bröstet frigörs ett hormon (oxytocin) från hypofysen som har en sammandragande effekt på livmoderns muskulatur.

En fylld urinblåsa gör det svårare för livmodern att dra ihop sig. Därför är det viktigt att gå och kissa regelbundet, både för att minska blödning och eftervärkar. Värme, akupunktur och värktabletter ger bra smärtlindring.

Om det är första gången du föder barn har du oftast mindre besvär av eftervärkar än om du har fött barn tidigare.

Förlossningssamtal

Efter förlossningen får du möjlighet till ett samtal med den barnmorska som var med vid din förlossning. Samtalet kan ske innan du skrivs ut från BB-avdelningen eller BB-vård i hemmet, eller genom ett telefonsamtal efter några veckor.

Hemorrojder

Hemorrojder är vidgade blodkärl under slemhinnan eller huden, som kan puta ut utanför ändtarmsöppningen. Graviditeten i sig och trycket mot ändtarmen under förlossningen kan orsaka hemorrojder. Hemorrojder är inte farligt och går i de flesta fall tillbaka av sig självt, men kan vara smärtsamt.

Det finns receptfri behandling, till exempel Xyloproct och Alsollösning, att köpa på apotek. Om det inte hjälper, prata med din barnmorska.

Undvik förstoppning genom allsidig kost - gärna fiberrik, förutsatt att du dricker ordentligt.

Kost

När du ammar ska du äta allsidig kost och variera med mycket frukt och grönsaker. Behovet av vitaminer och mineraler är större än normalt när du ammar. Du kan äta i stort sett alla livsmedel under amningen.

Läs mer om kost och om de olika livsmedelsprodukterna på livsmedelsverket.se.

Känslor och hormonomställning

Både du själv och omgivningen har under graviditeten skapat stora förväntningar på den nya familjen. Hormonomställning, sömnbrist, ett nyfött barn, att finnas till hands 24 timmar om dygnet, osäkerhet kring amning eller oro för barnet kan medverka till att allt känns mer jobbigt än förväntat.

Ungefär 80 procent av alla nyblivna mödrar upplever gråtattacker, "babyblues", under de första 1-2 veckorna efter förlossningen. Reaktionen är normal och är i de flesta fall övergående. Som nybliven mamma har man ofta lätt till både skratt och gråt, och det är av stort värde om du kan prata om dina tankar och känslor med dina närmaste.

Samliv efter förlossning

Det är mycket individuellt när sexlusten kommer tillbaka efter en förlossning. Det viktigaste är att du och din partner tar er tid för varandra och pratar med varandra. Ömhet går att visa på många sätt och först när ni båda två är redo kan ni ta upp sexlivet igen.

Ibland kan slemhinnorna vara torra efter en förlossning och då kan ni behöva använda glidmedel.

Om du fortfarande har avslag är det extra viktigt med god hygien.

Svullna ben

Om du under din graviditet har haft svullna ben, är det vanligt att det tar någon vecka innan svullnaden försvinner. Det kan också hända att du, trots att du inte haft svullna ben innan förlossningen, får det efteråt. Vila med benen i högläge. Vid behov kan du använda stödstrumpor.

Utskrivningssamtal

Vid utskrivningssamtalet får du information om amning, avslag och samliv, barnets uppföljning på barnavårdscentral (BVC) och efterkontroll på barnmorskemottagning. Du får även information om vart du kan vända dig om problem uppstår den närmaste tiden efter förlossningen.

Du kan få svar på många av dina frågor genom att läsa i broschyren Att bli en familj, som du har fått på din barnmorskemottagning.

Att bli en familj

Vila

Under den första tiden, både på BB och hemma, sover du som nybliven förälder sällan mer än 3-4 timmar i sträck. Tröttheten kan kännas förlamande. Utnyttja därför alla små stunder för vila och sömn, sov när barnet sover. Se även din partner som en resurs som kan avlasta, hjälpa, stötta och avstyra allt för mycket besök under den första tiden.