Det nyfödda barnet
Här har vi samlat information om bland annat bad, sömnbehov och annat som berör nyfödda barn och som du som nybliven förälder kan ha nytta av att känna till.
Bad
Någon gång efter att barnet är fött och innan ni skrivs ut har du möjlighet att bada ditt barn. För att barnets hud ska få tillvarata fosterfettet som finns på huden efter födseln, är det bra att vänta någon dag med att bada det nyfödda barnet. Barnet kan badas även om navelstumpen sitter kvar.
Dagliga bad brukar inte behövas, det torkar ut barnets känsliga hud. Vi rekommenderar högst två bad i veckan. Om barnet har torr hud, kan det vara bra att använda badolja i vattnet.
Fosterfett
Fosterfett finns ofta i hudveck hos de nyfödda. Alla barnets hudveck, i ljumskar, under armarna, bakom öronen och i vecken runt halsen, ska kontrolleras varje dag. Fosterfettet behöver tvättas bort efter ett dygn, om det får ligga kvar kan det börja lukta illa och det kan uppstå skavsår.
Det fosterfett som finns kvar mellan blygdläpparna hos flickor ska däremot inte tas bort. Det försvinner med tiden och gör ingen skada.
Hud
Hudfärgen hos nyfödda är ofta lite röd. Det beror på att de har ett eget högt blodvärde. Händer och fötter är ofta svagt blå den första veckan, vilket är helt normalt och beror på att nyfödda barn har en omogen blodcirkulation. En del barn är torra i huden. Torrheten blir bättre efter några dagar när barnet får i sig mer mat. Där barnet är som mest torrt kan du smörja med lite badolja.
Prickar och plitor
Prickar eller plitor är också vanligt förekommande hos nyfödda. Framför allt är de vita, små prickarna på näsan vanliga och försvinner av sig själva inom några veckor, ibland månader.
Hormonprickar är små, röda utslag med en vit prick i mitten, något som nyfödda kan ha över hela kroppen. Prickarna kan komma under de första veckorna och är helt ofarliga.
Kiss och bajs
Det nyfödda barnet kissar vanligen inom ett par dygn. De första dygnen är det små mängder urin som successivt ökar till 5-6 våta blöjor per dygn. Ibland kan man se att det är lite rosafärgat i blöjan. Detta är inte blod utan ett överskott på salter i urinen som barnet kissar ut, och är helt normalt. Hos nyfödda flickor kan det förekomma flytningar och till och med blödningar på grund av hormonpåverkan från mamman, något som också är normalt.
Barnet bajsar vanligtvis inom det första dygnet. Det första bajset kallas mekonium eller barnbeck. Det är grönsvart och mycket segt. När barnet börjar få bröstmjölk ändras färgen till gröngult/gult. Bajset blir lösare och får en syrlig lukt, detta kallas mjölkbajs eller matbajs. Om barnet bara ammas blir det inte hårt i magen, bröstmjölk är skonsamt och lättsmält.
Om barnet ammas och går upp bra i vikt är åtta bajsblöjor om dagen lika vanligt och helt normalt som en bajsblöja med några dagars mellanrum. Får barnet modersmjölksersättning bör de bajsa en gång per dag.
Om barnet får röd stjärt är det bästa att lufta stjärten ofta, gärna i samband med blöjbyte.
Navel
Naveln ska hållas så torr och ren som möjligt. Efter ett par dagar kan naveln bli lite kladdig och lukta illa. Tvätta med ljummet vatten i hudvecket runt navelstumpen, torka sedan torrt med en bomullspinne. Navelstumpen ramlar vanligtvis av 3-10 dagar efter födseln.
Näsa
Det är vanligt att slemhinnan i näsan är svullen efter förlossningen och barnet blir nästäppt. Eftersom det nyfödda barnet andas med näsan kan det få svårt att suga på bröstet. Då kan du droppa koksalt i näsan. Svullnaden lägger sig inom 1-2 dygn.
Nysningar hos nyfödda är väldigt vanligt. De första dygnen efter förlossningen finns det lite fostervatten i näsan som de ofta nyser ut.
Sömnbehov
Ett nyfött barn sover bäst i famnen hos, eller hud mot hud med, någon av sina föräldrar. Barnet är vant vid att ligga i livmodern där det är varmt och trångt, men aldrig tyst och stilla – till skillnad från en egen säng där det är tyst, kallt och gott om plats. Ett barn har grundläggande fysiska behov som måste tillfredställas och blir inte bortskämt av närhet.
Undersökningar
På nyfödda barn genomförs en del undersökningar, till exempel blodprov och hörseltest.
Ögon
Svullna ögon efter förlossningen är vanligt och barnet kan ibland ha svårt att öppna ögonen. Svullnaden lägger sig under de första dygnen. Det kan också förekomma små blödningar i ögonvitorna hos nyfödda. Det beror på att de har blivit utsatta för tryck under förlossningen och små blodkärl har brustit. Detta gör inte ont, är helt ofarligt och försvinner efter ett tag.
Barnen har ofta trånga tårkanaler. Därför kan ögonen ibland bli kladdiga och smetiga. Detta kan du tvätta bort med ljummet vatten.