Cancerrehabilitering aktuellt från diagnos och framåt

Före start av första behandling kan det vara aktuellt med prehabilitering. Målinriktade åtgärder kan behöva erbjudas i syfte att optimera hälsan inför kommande behandling. Det kan minska förekomst och svårighetsgrad av komplikationer och den planerade behandlingen kan ge bättre resultat.

Familj på bergstopp

Inför och under behandling bör dialog föras om vilka symtom som kan förväntas och hur dessa kan minimeras och eventuellt förebyggas. Vårdpersonal bör kartlägga och efterfråga besvärande symtom. Det är även viktigt att personen som är drabbad av cancer kontaktar vården när besvär/problem uppstår. Efter avslutad behandling kan det finnas kvarstående besvär som behöver uppföljning. Målet är att personer som drabbats av cancer ska ges möjlighet att leva ett så bra liv som möjligt efter avslutad cancerbehandling.

2022 genomförde Nätverket mot cancer en kartläggning av cancerrehabilitering i Sverige. Rapporten finns publicerad på deras webb-sida där det även är möjligt att se en film om och arbetet med rapporten, länk.

I en artikel i Onkologi i Sverige #3 2024 beskriver Anna Johnsson nyttan med fysisk aktivitet före, under och efter cancerbehandling. Länk till artikeln
Anna är fysioterapeut, doktor i medicinsk vetenskap och arbetar som FoUU-ledare vid verksamhetsområde hematologi, Onkologi & Strålningsfysik på Skånes Universitetssjukhus.

Vill du veta mer?

Ta del av Gunilla Keith Bodros egen berättelse och erfarenhet efter två cancerdiagnoser, länk.

Läs mer om prehabilitering i nationellt vårdprogram för cancerrehabilitering.

Läs mer om levnadsvanor inför operation

Om prehabilitering på Cancerfonden