Frågor och svar
Bakgrund och beslutsunderlag
Varför genomförs strukturförändringar på Skaraborgs Sjukhus?
Skaraborgs Sjukhus (SkaS) är i ett allvarligt ekonomiskt läge. SkaS har i flera år redovisat ett ekonomiskt underskott och behöver vidta flertalet åtgärder för att få en ekonomi och verksamhet i balans.
Styrelsen för Skaraborgs Sjukhus gav den 1 december 2022 sjukhusdirektören i uppdrag att ta fram en handlingsplan med förslag till genomförande av strukturella förändringar som möjliggör en verksamhet i balans.
Vad är det för förändringar som kommer att genomföras?
- Akut- och IVA-flödet koncentreras till SkaS Skövde.
- Den öppna planerade specialiserade sjukvården koncentreras till sjukhuset i Skövde och sjukhuset i Lidköping.
- Barnsjukvården koncentreras till sjukhuset i Lidköping och Skövde.
- All radiologisk diagnostik koncentreras till Skövde och Lidköping där den akuta radiologin och intervention är koncentrerad till Skövde.
Blir det färre vårdplatser vid Skaraborgs Sjukhus efter genomförda förändringar?
Nej, i planen för 2024 års vårdplatsstruktur finns fler disponibla vårdplatser på SkaS än under 2023.
Var kan jag läsa mer om de beslut som fattats?
På Västragötalandsregionens webbplats kan du ta del av handlingar och dokument som är knutna till politikernas möten i Västra Götalandsregionen. Politiska sammanträden och möteshandlingar
Beslutsprocessen
Vilket beslut har fattats gällande strukturförändringar på Skaraborgs Sjukhus?
Vid mötet den 2 juni fattade styrelsen för Skaraborgs Sjukhus beslut om begäran om samråd med operativa hälso- och sjukvårdsnämnden för dialog om strukturella förändringar av utbudspunkter inom Skaraborgs Sjukhus.
Enligt regional rutin ska strukturella förändringar av utbudspunkter lämnas till operativa hälso- och sjukvårdsnämnden (OSN) för dialog.
Den 8 juni bordlades ärendet runt förslag till strukturella förändringar i operativa hälso- och sjukvårdsnämnden.
Vid ett extrainsatt möte den 14 juni tog operativa hälso- och sjukvårdsnämnden beslut i ärendet om förslag till strukturförändringar på Skaraborgs Sjukhus.
Operativa hälso- och sjukvårdsnämnden menade att styrelsen för SkaS, med föreslagna förändringar, kan uppfylla sitt uppdrag och ärendet skickades därmed vidare till den strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden som tog upp ärendet vid mötet den 31 augusti.
Efter beslut i strategiska nämnden skickades ärendet enligt regional rutin tillbaka till styrelsen för Skaraborgs Sjukhus för genomförandebeslut. Ärendet togs upp i styrelsen för Skaraborgs Sjukhus på ett extrainsatt styrelsemöte den 12 september där beslut om genomförande fattades.
Patientsäkerhetsperspektivet
Vad innebär förändringarna på Skaraborgs Sjukhus för patientsäkerheten?
Inför förändringarna har det gjorts en riskanalys för att identifiera risker och ta fram åtgärder vars syfte är att eliminera eller minska riskerna.
Det finns alltid risker vid akuta sjukdomstillstånd. Det viktigaste är att rätt behandling sätts in så snart som möjligt. Vid en sammanlagd bedömning så kommer inte patientsäkerheten att försämras.
På vilket sätt bibehålls patientsäkerheten?
Jourcentralen i Lidköping förstärks med läkarjourlinje och en bedömningssjuksköterska. Vi utökar antalet akutambulanser i det västra området och vi har bemannat närsjukvårdsteamet med läkare. Möjlighet till mobil röntgen kommer också att undersökas.
Flera kompensatoriska åtgärder har genomförts. Bland annat ökar vi tillgängligheten inom Närhälsan i hela Skaraborg, vi ökar också den digitala tillgängligheten med Närhälsan online.
Hur tänker man kring stroke-patienter?
Vad gäller stroke så har en ny regional rutin tagits fram där de mest kritiska patienterna kommer att transporteras till närmaste sjukhus. Är det aktuellt med tromektomi, för patienter från västra Skaraborg, kommer transporten gå mot Göteborg där Alingsås och NÄL kommer att vara första mottagande sjukhus, allt för att minska tid till tromektomi.
Hur gynnas patient av att vårdas på ett komplett sjukhus?
Att få träffa den som är specialist på den diagnos man har ger större möjlighet att få korrekt behandling. Ett större sjukhus har fler subspecialiserade läkare och fler olika jourlinjer vilket möjliggör att rätt utredning, diagnos och behandling ges. Detta gäller inte minst för många av våra patienter som är multisjuka, alltså har flera sjukdomar samtidigt. Sammantaget höjs kompetensen, och därmed patientsäkerheten, i mottagandet av patienter, både för de akuta patienterna och för de planerade.
Har man tagit hänsyn till befolkningsutvecklingen i Skaraborg när man lagt fram förslag till förändringarna på Skaraborgs Sjukhus?
Ja, det har man gjort. Den största påverkan på vårdbehovet vid en befolkningsökning är dock inom primärvården som är den vårdnivå som omhändertar de allra flesta fall. Specialistsjukvården har ett uppdrag inom hela Skaraborg och arbetar för en god tillgänglighet i hela Skaraborg. Läs mer om patientsäkerhet och andra aspekter på förslaget i tidigare publicerad nyhet.
Vård
Hur ser Skaraborgs Sjukhus på att ge en jämlik vård?
Skaraborgs Sjukhus arbetar för hela Skaraborg och tillsammans med Västra Götalandsregionen tar vi även emot patienter utanför Skaraborg. Vi strävar efter att alla Skaraborgs medborgare får jämlikt ta del av våra gemensamma vårdresurser. Då våra resurser inte är oändliga måste vi använda dom så effektivt som möjligt. Vi måste då överväga att koncentrera de resurser vi har i dubbletter för att inte tvingas ta bort de som vi endast har en av. Därav koncentrationen av akutmottagningar till en utbudspunkt.
Det blir längre och krångligare för gamla patienter att uppsöka vård vilket kan innebära att vård skjuts upp och resultera i onödigt lidande.
Vid icke-akuta tillstånd har primärvården uppdraget att göra en första bedömning. Vi har ett väl fungerande remissystem. Vi har ett väl fungerande sjukresesystem. Dessa möjliggör att alla skall kunna uppsöka den vård man är i behov av.
Har man tänkt på barnen som nu får avsevärt mycket längre resa för att uppsöka akutsjukvård?
Akutsjukvården för barn är sedan tidigare koncentrerad till Skövde. Det som däremot tillkommer är att på den nyöppnade akuten i Skövde har det skapats en separat barnakut, en tydlig förbättring för barnen.
Förändringarna i Lidköping
Hur planerar man för det akuta omhändertagandet av patienter som behöver akut sjukvård som man inte längre kan få i Lidköping efter att akutmottagningen stänger?
Det akuta omhändertagandet sker från och med nu i Skövde, men det är viktigt att komma ihåg att även ambulanserna har stora vårdresurser med sig, och att avancerad sjukvård kan påbörjas direkt i ambulanserna.
Det görs just nu en översyn av hur ambulanserna är disponerade geografiskt över området och över dygnets timmar. Exempelvis har man förstärkt med en dagambulans i Lidköping och utökat dagambulansen i Vara till att även vara i drift under helger.
Vad händer om en patient som är inlagd för vård i Lidköping blir akut dåliga, exempelvis i covid eller annat?
Vi har larmrutiner för hur vi ska hjälpa patienter på vårdavdelning i Lidköping som blir akut försämrade. Det kan också bli aktuellt med transport till Skövde. Vi kommer inte att vårda vissa patientgrupper i Lidköping.
Vissa av Skaraborgs invånare kommer ha mycket närmare till andra akutsjukhus nu, får man åka dit i stället?
Den som är i behov av akutsjukvård kan alltid söka sig till närmaste akutmottagning. Ambulanstransport med patient som har ett livshotande tillstånd kommer alltid köra till närmaste akutsjukhus.
Skaraborgs sjukhus har fört en dialog med närliggande sjukhus under hela processen, så de är medvetna om att stängningen i Lidköping kan komma att påverka dem också.
Trafiken mellan Lidköping och Skövde står vid vissa tidpunkter under dygnet still och går ej att komma förbi ens med blåljus. Ombyggnad av vägen till Skövde kommer hålla på i flera år vilket kommer göra att ambulansfärden till Skövde tar ännu längre tid. Hur löser ni detta på ett patientsäkert sätt?
Vid akuta ambulanstransporter finns det möjlighet att kontakta vägbyggen för att underlätta framkomligheten. Ambulansen håller också noggrann koll på vilka alternativa vägar som är lämpliga för tillfället.
Har tiden till vård blivit längre?
Beroende på var du bor så kan det både ha blivit längre och kortare väg. Hälso- och sjukvården i Sverige står inför en omställning som gör att vi framåt kommer att få arbeta ur olika perspektiv. Ur Lidköpingsperspektivet (centralorten) blir det så klart längre till akutsjukvård. Annan vård har man fortfarande samma avstånd till och i detta fall en utökning av resurser. Ur perspektivet Skaraborg så har vi alla långt eller kort avstånd beroende på var man bor. Ur perspektivet VGR kan det till och med vara så att vissa i västra Skaraborg får närmare om man åker till annat sjukhus än Lidköping.
Är en anledning till nedläggning av akuten i Lidköping att Lidköpingsborna besöker akuten 19% mer än i kommuner runt omkring och därmed anses överkonsumera vård?
Anledningarna till flytt av akutverksamheten till Skövde har många orsaker. Den främsta är resurseffektivitet i en tid med minskande resurser, både personaltillgång på sikt och ekonomin. Överkonsumtion av akutens resurser i Lidköping skulle kunnat hanteras på annat sätt men blev nu ytterligare en pusselbit.
Om akutradiologi i Lidköping
Måste alla åka till Skövde för akuta röntgenundersökningar nu?
Det korta svaret är JA, dagtid måste alla akuta röntgenundersökningar göras i Skövde. Det beror på att Lidköping nu får ett väsentligt större uppdrag inom den planerade vården, bland annat inom radiologin och ortopedin, och då går alla tillgängliga resurser i Lidköping åt att hantera det vårdflödet under dagtid.
Dock har vi möjlighet att på kvällar och helger hjälpa till med akuta undersökningar av skador eller sjukdomar som inte kan vänta till dagen efter men där läkaren på jourcentralen trots allt bara har en låg misstanke om skada/sjukdom. Tror den remitterande läkaren att patienten med stor sannolikhet har en skada eller något som måste åtgärdas, kommer patienten ändå skickas till akutradiologin i Skövde även på kvällar och helger.
Risk- och konsekvensanalyser
Hur arbetar man med risk- och konsekvensanalyser inför ett beslut eller förändring i verksamheten?
Inför en större förändring genomförs alltid en risk- och konsekvensanalys i samråd med huvudskyddsombud, vilket också har gjorts när det här förändringsförslaget har arbetats fram.
Vilka övergripande riskanalyser har genomförts?
Inför fastställande av detaljbudget 2023 genomfördes en riskanalys utifrån att inte ha en verksamhet i balans. Riskanalysen visade på betydande risker utifrån flera perspektiv (arbetsmiljö, patientsäkerhet, ekonomi, medicinsk kvalitet).
I juni 2023 genomfördes en övergripande riskanalys av förslaget till strukturell omställning utifrån mottagande verksamheters perspektiv. Även här identifierades risker utifrån flera perspektiv.
Riskerna med att inte ha en verksamhet i balans (att inte genomföra de strukturella förändringarna bland annat) bedöms vara större. Därför är det beslutat att genomföra de strukturella förändringarna. Identifierade risker omhändertas genom åtgärder vars syfte är att eliminera eller minska riskerna.
Samverkan med Närhälsan
Varför samverkar Skaraborgs Sjukhus med Närhälsan?
För att möta en åldrande befolkning och ett ökat vårdbehov stärker nu Skaraborgs Sjukhus och Närhälsan samarbetet. I samband med SkaS strukturella förändringar har SkaS och Närhälsan gemensamt presenterat ett antal aktiviteter för att säkerställa en fortsatt god vård i Skaraborg.
Vilka åtgärder kommer Skaraborgs Sjukhus att vidta?
Du kan läsa mer om de åtgärder som vidtas i tidigare publicerad nyhet.
Vad innebär ”subakut mottagning"?
Det innebär att patienter i behov av snabb men inte akut bedömning kan få tidsbokade mottagningsbesök med kort framförhållning istället för att söka akut.
Vad innebär mobil röntgen?
Detta är ett förslag som kommer att utredas. Om det införs innebär det att patienter på särskilda boenden kan bli röntgade i hemmet av team från sjukhuset med mobil röntgenutrustning istället för att behöva åka in till sjukhuset.
Vad händer härnäst?
Hur fortsätter arbetet med strukturförändringar på Skaraborgs Sjukhus?
Just nu sker det många förändringar i verksamheten. En genomförandeplan är framtagen och berörda verksamheter planerar utifrån den. Du kan ta del av genomförandeplanen i tidigare publicerad nyhet. Tidplan och genomförande av strukturell omställning Skaraborgs Sjukhus - Skaraborgs Sjukhus
Tidplanen är preliminär och kan komma att justeras. Har du frågor kring ditt besök på SkaS kan du kontakta den mottagning du är kallad till så berättar de mer.
Hur får jag som patient information om hur förändringen påverka mig?
Du kommer att kunna ta del av alla de förändringar som sker under hösten här på Skaraborgs Sjukhus webbsida. I din kallelse kommer du att se var du ska genomföra ditt besök. Har du frågor kring framtida besök, kan du kontakta din mottagning så berättar de mer.
Tror man att dessa åtgärder kommer ge en budget i balans, och om inte, vad är då nästa steg för att få en fungerade ekonomi?
Detta är en åtgärd. Fler kommer att behövas, men det är ett pågående arbete att hitta sätt att spara pengar.
Planeras ytterligare förändringar vad gäller utbudet på de olika orterna?
Nej, inte i nuläget (nov -23).
Sidans rubriker
Bakgrund och beslutsunderlag
Beslutsprocessen
Patientsäkerhetsperspektivet
Förändringarna i Lidköping
Om akutradiologi i Lidköping
Risk- och konsekvensanalyser
Samverkan med Närhälsan
Vad händer under härnäst?