Frågor och svar om omställningen av vården

Utvecklingschef Annette Trenge Jarlshammar svarar på frågor om omställningen.

Vad innebär omställningen av hälso- och sjukvården rent konkret? Ge gärna exempel.

Vi ger mycket vård utanför sjukhusets väggar. Våra mobila team är det tydligaste exemplet, där vi under 2024 gjorde 14 685 hembesök, där ambulansverksamheten är störst följt av närsjukvårdsteamet, men det finns också palliativt team, tidig understödd hemgång efter stroke, neonatalvård i hemmet, flera psykiatriska team och olika bedömningsbilar.

De digitala vårdtjänsterna är också en del av omställningen – digitala vårdmöten, digifysiska vårdmöten, stöd- och behandlingsprogram, 177 e-tjänster, formulärtjänsten och egenmonitorering.

Varför måste hälso- och sjukvården ställas om?

Vi måste ställa om till en mer nära vård, där patienten är mer delaktig i sin vård. Allt patienterna kan göra själva, gör de själva. Digitalisering och hälsofrämjande insatser är våra viktigaste verktyg. Arbetet inom områdena kvalitetsdriven verksamhetsutveckling, prioriteringar, kompetensförsörjning och inom barnuppdraget hjälper oss framåt i arbetet med utmaningarna.

Vad händer om sjukvården inte ställer om?

Den demografiska utmaningen, med allt större andel äldre i befolkningen och färre i arbetsför ålder, gör att våra resurser inte kommer att räcka till, vare sig personal eller pengar, om vi fortsätter arbeta som idag.

Vilka är fördelarna?

Det blir lättare att komma i kontakt med sjukvården. Invånarna blir mer delaktiga i sin vård.

Vilka är nackdelarna?

Alla vårdformer passar inte alla patienter, men där är det viktigt att bedöma i det enskilda fallet.

Hur påverkar omställningen Skaraborgs Sjukhus?

Omställningen är nödvändig för att vi ska klara vårt uppdrag att ge en god och säker vård till skaraborgarna trots minskade resurser.

Hur påverkas allmänheten/patienterna?

Invånarna kommer att kunna få vård på nya sätt och göra mer själva.

Hur påverkas vårdpersonalen?

Vårdpersonalen behöver också ställa om. Ha ett personcentrerat förhållningssätt – vilka resurser har patienten att bidra med? Tänka digitalt först, fysiskt när det går, som är en viktig princip. Överväga alternativa vårdformer till slutenvård, som är den mest resurskrävande – kan vårdbehovet tillgodoses på mottagning/dagvård eller i hemmet via mobilt team?