Ambulansen – vårdinsats på plats

Ambulanspersonal

Ett tydligt exempel på hur vi ställer om hälso- och sjukvården för att ge en god och nära vård är SkaS ambulansverksamhet som med bättre rutiner och instrument kan göra bedömningar av patienternas vårdbehov i hemmet.

Detta har gjort att fler ambulansärenden blir så kallade ”Vårdinsats på plats” i stället för direkta transporter till sjukhus. 

Alla behöver inte besöka sjukhuset

Ungefär 30 % av de utryckningar som SkaS gör kan hanteras av ambulanspersonal i hemmet så att patienterna inte behöver åka in till sjukhus. Flera fall kan bättre hanteras på Vårdcentral/Hälsocentral eller genom egenvårdsråd efter bedömning av patienten. 

När patienterna ringer 112 hamnar de hos SOS Alarm samt Sjukvårdens Larmcentral (SVLC) som har i uppdrag att dirigera all ambulanstrafik i bland annat Västra Götaland. Varje utryckning får en prioritet mellan 1 - 4. På uppdrag med prio 1 skickas alltid en ambulans utan fördröjning. Prio 2 – 4 kan innebära en något längre svarstid.

Så fungerar det på plats

När ambulansen sen kommer till patienten följer de alltid samma bedömningsprocedur för att utesluta akuta sjukdomar om möjligt. Om ingen akut åkomma föreligger så är sällan akutmottagningen den bästa platsen. Då hänvisas patienten till en lämpligare instans.

Det blir alltså en vårdinsats på plats i stället för en vårdinsats som innebär intransport med ambulans till sjukhus, som inte anses vara bäst för vare sig patienten eller sjukvården.

När ambulansen genomför en vårdinsats på plats så lämnas alltid ett dokument till patienten där undersökning, bedömning och förslag till vidare vård beskrivs. Patienten ska kunna ha dokumentet som stöd vidare genom vården för det besvär som just hanterats. 

Inte sällan görs en vårdinsats på plats i samråd med läkare på sjukhuset via telefon för att få en extra åsikt om ambulansens bedömning upplevs korrekt för patientens tillstånd och vidare behov.