En god och nära vård

Foton på personer som hanterar medicinsk utrustning för egenmonitorering i hem- och utomhusmiljö

Västra Götalandsregionen ställer om hälso- och sjukvården för att erbjuda invånarna en mer tillgänglig och jämlik​ hälso- och sjukvård med ​högre kvalitet och större delaktighet inom ramen för befintliga resurser.  

Exempel på förändrade arbetssätt inom VGR:  

  • Genom mer förebyggande insatser ska vi hjälpa människor till bättre hälsa och kan minska behovet av akutsjukvård.  
  • Vi ska lära oss använda digitaliseringens möjligheter fullt ut. Alla invånare som kan och vill ska få sin vård digitalt när det går. Fysiska besök används när det behövs.  
  • Vården ska flytta närmre patienten och kan ofta ske hemma i stället för på sjukhus. Mobila team kan besöka patienter hemma.  

Se filmer och läs mer om hur vi i Västra Götaland förändrar och utvecklar vården på webbplatsen Vårdskiftet. Omställningen av vården 2023-2027 - Vårdskiftet 

Nationell omställning

Omställningen av hälso- och sjukvården är ett nationellt förändringsarbete som pågår inom Sveriges kommuner och regioner. Målet är att ge patienten en god, nära och samordnad vård där olika vårdgivare tar gemensamt ansvar runt individen som är delaktig utifrån sina förutsättningar och preferenser.  Källa: God och nära vård 2023, En omställning av hälso- och sjukvården med primärvården som nav

Genom att ställa om den specialiserade hälso- och sjukvården i Skaraborg bidrar Skaraborgs Sjukhus till den regionala och nationella omställningen av hälso- och sjukvården. 

Vårdsamverkan

Samverkan med  kommuner och primärvården är avgörande för att erbjuda god och nära vård. Genom Vårdsamverkan arbetar region och kommun tillsammans för att invånarna ska få en sömlös och sammanhållen vård.

Vårdsamverkan Skaraborg