VÄRLDSDIABETESDAGEN: Fler hjälpmedel och personcentrerad vård för patienterna
På Världsdiabetesdagen 14 november berättar Skaraborgs Sjukhus diabetesteam hur vården har utvecklats. Främst av den ökande tekniken, men också att de förhållningsorder man fick förr i tiden nu bytts ut till rekommendationer utefter hur personen lever. Så kallad personcentrerad vård. Det finns även betydligt fler hjälpmedel att erbjuda idag för att få vardagen att fungera. Till exempel kan patienterna få hjälp av sensorer som läser av glukosvärden.
Hur arbetar Skaraborgs Sjukhus med vuxendiabetes?
På Diabetesmottagningen Skaraborgs sjukhus följs främst de som har typ 1-diabetes. En mindre del av våra patienter har typ 2 och då ofta fler sjukdomar för vilka man följs här på sjukhuset.
Åldern är från 18 år och uppåt. De ungdomar som fått diabetes under barndomen flyttar över sina kontroller från barnkliniken till vuxenmottagningen då de fyllt 18 år.
Vi följer även gravida kvinnor med typ 2-diabetes samt de som får graviditetsdiabetes under graviditeten.
Diabetesmottagningen är placerad både i Skövde och Lidköping. I Skövde följs cirka 1 500 personer och i Lidköping cirka 650 personer. Vanligast är att man träffar en läkare en gång per år och diabetessjuksköterskan efter behov. Vissa perioder kan det vara en gång i månaden, andra en gång var sjätte månad. Vid ett besök tar vi upp hur personen ifråga mår och om det finns några svårigheter gällande diabetesbehandlingen.
Vilka råd ger ni till patienter som lever med diabetes?
Utefter behov. En person som har svårt att hitta rätt måltidsdoser kan vi fokusera mer på val av mat och tider för måltiderna. Hjälpa till med att räkna ut hur många enheter insulin de ska ta utefter vad som ligger på tallriken. Dietist finns att tillgå i teamen. Har någon svårigheter med blodsockret under träning fokuserar vi på att hitta rätt dos vid aktivitet och hur man bäst laddar kolhydratmässigt. Vid nydebuterad diabetes så är det mycket information om kost, aktivitet, höga och låga blodsockervärden och alla hjälpmedel.
Hur har diabetesvården utvecklats över tid?
Främst av den ökande tekniken, men också att de förhållningsorder man fick förr i tiden nu bytts ut till rekommendationer utefter hur personen lever. Så kallad personcentrerad vård. Vi har betydligt fler hjälpmedel idag att erbjuda för att få vardagen att fungera. Idag kan man få hjälp av sensorer som läser av glukosvärden. Antingen i kombination med pennor eller att de skickar glukosvärdet till en insulinpump som i sin tur kan öka och/eller minska leveransen av insulin utefter glukosvärdet. Detta för att förbygga låga eller höga glukosvärden. Appar används i hög grad och patienterna skapar konton och delar med oss på kliniken. Vi kan då se deras värden, vilket gör att vi kan ha fler digitala besök eller telefonbesök.
Vad är viktigt att tänka på i mötet med patienterna?
Att börja mötet med hur de mår och vad som är aktuellt för dagen. Vad vill patienten ta upp idag och har det varit några svårigheter sedan sist? Att inte enbart ha en agenda på vad som ska kontrolleras utan lyssna in patienten.
Vad kan en person göra för att förebygga diabetes?
Typ 1-diabetes – INGET! Det är en autoimmun sjukdom som man inte kan påverka alls. Den egna kroppen förstör de insulinbildande cellerna och vi vet ännu inte varför.
Vid typ 2-diabetes kan man till en del förebygga genom att hålla sig aktiv, undvika viktuppgång samt tänka på vad man äter.
Pågår HISSEN som ett projekt fortfarande eller är det permanentat?
Vi jobbar fortfarande efter Hissen. Ett arbete som påbörjades för många år sedan för att hjälpa de patienter som låg högt i Hba1c (ett långtidsvärde) med att sänka blodsockervärden. Målet var att jobba extra med de som har/hade ett Hba1c > 70 mmol. Hissen ger förslag på vad som kan vara orsak, hittar vi den har vi möjlighet att komma åt problemet. Idag är det 9,5% av våra patienter som ligger > 70 mmol/mol.
Är det något ytterligare ni vill tillägga?
På Skaraborgs Sjukhus har vi en diabetesprocess. Vi träffas regelbundet i arbetsgruppen och har som mål att våra patienter ska bli så väl behandlade som möjligt. Vi jobbar både med den polikliniska vården samt slutenvården. Det ska finnas en diabetesansvarig sjuksköterska på alla enheter på sjukhuset. Hen ska sedan få utbildning om diabetes och ges möjlighet för att på sin enhet att sprida kunskapen vidare. Vi har haft heldagsutbildningar men inte på ett flertal år. Covid och omstruktureringar har gjort det svårt att få till stånd. Förhoppningsvis kan det ske under 2025.