Utredning av hysterektomier på Skaraborgs Sjukhus klar

Publicerad:

Skaraborgs Sjukhus utredning av handläggningen av kvinnor med framfall är klar. Den visar att handläggningen i flera fall inte uppfyllt medicinska krav på vetenskap och beprövad erfarenhet.

-Jag vill å hela förvaltningens vägnar framföra en ursäkt till dessa patienter. Jag beklagar djupt att de har drabbats på detta sätt. Kvinnorna har vårt fulla stöd, säger sjukhusdirektör Stellan Ahlström.

Utredningen, som består av en extern och en intern del, slår fast att patienter har fått felaktiga diagnoser, vilket har medfört en felaktig grund för beslut om operationer. Den pekar också på, att patienter har fått ett bristfälligt bemötande, inte har blivit lyssnade på och inte heller erbjudits en så kallad second opinion, alltså förnyad bedömning av annan läkare.

Lyssnat på kvinnorna

Det har varit viktigt för oss att lyssna på de drabbade kvinnorna. Tack vare att de i den interna delen av utredningen delat med sig av sina upplevelser och erfarenheter har detta starkt bidragit till de åtgärder som skapat ett tryggare och bättre omhändertagande av patienterna vid Skaraborgs Sjukhus. Vi beklagar att dessa utredningar har dragit ut på tiden, men det var nödvändigt för att göra detta grundligt och för att göra de drabbade patienterna rättvisa, säger Stellan Ahlström.

Tar fullt ansvar

Skaraborgs Sjukhus ställer sig bakom hela utredningens slutsatser och tar fullt ansvar för det granskarna kommit fram till. Den kritiserade handläggningen av kvinnor med framfall är inte längre aktuell, då den varit bunden till en ansvarig gynekolog och denne inte längre har någon anställning vid Skaraborgs Sjukhus. Det har också genomförts och planeras för ytterligare åtgärder för att säkerställa att den gynekologiska vård och behandling som erbjuds patienterna vid Skaraborgs Sjukhus bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet. Till exempel följande:

  • Diagnoser som inte ingår i den gynekologiska specialiteten, som EDS (Ehlers-Danlos syndrom), ställs inte utan skall remitteras till specialist.
  • Kompetensen om framfall ska öka på kvinnokliniken genom både internationella och nationella utbildningsinsatser.
  • Delaktighet från kvinnokliniken i UR-arg, nationell samverkansgrupp gynekologi, för nationell samsyn rörande exempelvis riktlinjer.
  • Utbildning i personcentrerad vård på kvinnokliniken.
  • En lex Maria har hittills lämnats till Inspektionen för vård och omsorg,
  • Ytterligare en händelseanalys har startats och kommer att följas av fler och därmed sannolikt leda till ytterligare lex Maria-anmälningar efter samråd med IVO.