Tusentals utevistelser varje år – få avviker från rättspsykiatriska enheten

Uppdaterad:
Publicerad:

Syftet med rättspsykiatrisk vård är att patienten i bästa fall blir fullt delaktig i samhället igen. En viktig del i rehabiliteringen är att de intagna efter en tid inom vården får börja röra sig ute bland andra människor igen. År 2023 genomförde den rättspsykiatriska enheten vid Skaraborgs Sjukhus Falköping 4 500 utevistelser – endast vid två tillfällen avvek en patient.

-Båda gångerna handlade det om frigång. Det är Förvaltningsrätten i Jönköping som fattar beslut om en patient ska vistas ute på egen hand, det kan inte vi bestämma, säger enhetschef Stefan Björnberg.

Inom rättspsykiatrin finns det en avgörande skillnad mellan vad som klassas som en rymning och vad som är en avvikning.

Skillnad på rymning och avvikning

Rymning innebär att patienten bryter sig ut när hen befinner sig innanför skalskyddet. En mycket ovanlig händelse, i synnerhet på en klass 2-enhet som den i Falköping.

-Jag känner bara till att det har hänt en gång under mina år här och det var förra sommaren, säger Stefan Björnberg.

Avvikning innebär att patienten försvinner från en permission, utevistelse med personal eller frigång, men är sällan förknippat med någon brottslighet. Under 2023 inträffade totalt två avvikningar vid SkaS Falköping (med 24 platser). Då ska man komma ihåg att det genomfördes 4 500 enskilda utevistelser, som innehöll, till exempel, besök på badhus, besök vid Trandansen, volleyboll, promenader eller bowling.

Träning i socialt beteende

Som en jämförelse kan noteras, att vid Brinkåsens rättspsykiatriska enhet i Vänersborg (med 54 platser) inträffade också två avvikningar samma år medan det noterades 18 vid Rågården i Göteborg, som har flest antal platser (94) i Västra Götalandsregionen.

- Avvikningar har skett och kommer alltid att ske om vi ska bedriva rehabiliterande vård och inte passiv inlåsning. Permission och utevistelser handlar om att träna patienten i att respektera regler och socialt beteende för att kunna nå målet om öppenvård, säger Stefan Björnberg.

Hur kommer det sig att en patient överhuvudtaget kan avvika när det finns vårdpersonal i närheten?

-Vårdpersonal inom rättspsykiatrisk vård saknar lagstöd för att använda så kallad transportfängsel som sker inom Kriminalvården vid resor och utevistelser. Det lagstöd som finns innebär att vi fysiskt får hindra en person från att avvika eller rymma. Det handlar i sådana fall om att avväga hur mycket fasthållande våld man kan använda säkert på sjukhusområdet eller ute i samhället, hur många som är åskådare till en sådan händelse och om det samtidigt förekommer hot från omgivningen.

Hålla fast - eller inte?

Enligt Stefan Björnberg är grundregeln att aldrig gå in fysiskt i en situation där personal känner sig tveksam till om syftet kommer att uppnås, det vill säga att få patienten tillbaka till avdelningen eller tillfälligt förhindra avvikning/rymning. Det är viktigt att beakta risken för personal- eller patientskada.

-Det är därför ingen enkel utan verkligen en grannlaga uppgift att hålla fast någon på ett bra och säkert sätt.

Enligt lagen skall personer som lider av så kallade allvarliga psykiska störningar i första hand inte dömas till fängelse utan till vård. I Sverige har Rättsmedicinalverket uppgiften att utreda och bedöma om en gärningsperson hade allvarlig psykisk störning vid gärningstillfället och ofta också vid undersökningstillfället, som sker en tid efter gärningen. Det viktigaste att komma ihåg är att gärningsmän som döms till rättspsykiatrisk vård bedöms ha en nedsatt förmåga att förstå och styra sina handlingar vid gärningen.

Därför döms vissa till vård

-I Sverige döms alla oavsett, även om man är väldigt psykiskt sjuk. Enligt vår Brottsbalk ska dock den som är svårt psykiskt sjuk, med en allvarlig psykisk störning, i första hand inte dömas till fängelse utan till rättspsykiatrisk vård. Alltid på obestämd tid, något som sedan omprövas var sjätte månad av Förvaltningsrätten, förklarar Marianne Kristiansson, rättspsykiater och professor emerita vid Karolinska Institutet.

Fängelse är samhällets sätt att straffa den som begår ett allvarligt brott. Vad är skillnaden mellan fängelse och rättspsykiatrisk vård?

-Vården syftar till att rehabilitera personen avseende deras psykiska sjukdomar och störningar, så att de i bästa fall blir fullt delaktiga i samhället igen, med arbete och egen försörjning. I de flesta fall läggs dock nivån mer individuellt och man siktar på god livskvalitet för individen och en låg risk för återfall i brottslighet, säger Stefan Björnberg.

Vad avgör när en patient anses färdigbehandlad?

-Teoretiskt behöver en patient kvarstanna inom rättspsykiatrisk vård tills risken för återfall i brottslighet anses ligga på en låg och hanterbar nivå. Tiden dit är mycket olika varför vårdtiderna också är mycket olika. Generellt vill vi dock att alla utredningar är färdiga oh medicineringen välinställd samt att denne gått alla de behandlingsprogram som anses relevanta.

-Är dessa kriterier uppfyllda tittar man därefter på övergång till öppen rättspsykiatrisk vård, alternativt avskrivning av vården. Skulle man dock fortfarande ligga på hög återfallsnivå trots genomgångna behandlingar leder det till att vården kommer kontinuerligt förlängas.

Fakta

Rättspsykiatrienheten, Skaraborgs Sjukhus Falköping

Personal: Läkare, specialistkompetens i Psykiatri, Psykolog, Kuratorer, Arbetsterapeuter, Sjuksköterska, där flera har specialistkompetens i Psykiatri, Skötare (ofta med undersköterskeutbildning) har utbildning i TERMA, IMR, Återfallsprevention.

Det finns tre olika patientklassificeringar inom rättspsykiatrin: 1,2,3. Dessa baseras på patientens risk att avvika/rymma från vårdenheten. I Falköping vårdas samtliga patienter på klass 2. Klassificeringen syftar inte till allmän farlighetsgrad eller hur svårvårdad en patient är, inte heller om risken för återfall i brott.