Styrelsemöte: Allt fler får sin utredning vid BUP
Det är allt fler barn och ungdomar som får sin neuropsykiatriska utredning vid Skaraborgs Sjukhus. Sedan oktober 2020 har antalet patienter som väntat mer än ett år på utredning minskat med 150 personer.
-Det är naturligtvis väldigt roligt. Att vi kunnat korta kön så markant beror på olika delar, men sammantaget har de olika insatserna givit bra resultat, säger Annelie Sundén-Gustavsson, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) vid Skaraborgs sjukhus.
Under hösten 2020 kom nya avtal gällande utredningar i vårdgaranti med externa vårdgivare, som tecknats av Västra Götalandsregionen. Skaraborgs Sjukhus fick då en leveransplan och valde att fokusera på de patienter som väntat längst i vårdgarantin. Detta har medfört att antalet patienter som väntat mer än ett år på en utredning minskat från 280 i oktober till dagens 130.
-Vi har koncentrerat oss på att få igenom våra egna utredningar för dem som väntat längst, om det inte varit så att någon av medicinska skäl behövt gå före i kön. Vi har också kunnat avsluta några patienter som stått i vår kö och väntat, men som inte längre har behov av en utredning, säger Annelie-Sundén Gustavsson.
Skaraborgs Sjukhus styrelseordförande Pär Johnson gläds åt det framgångsrika arbetet vid BUP:
-Det här är ju en skör patientgrupp som verkligen behöver få träffa läkare för en utredning och därför är det så värdefullt när fler får den möjligheten, säger Pär Johnson.
Välkomna extra resurser under pandemin
Skaraborgs Sjukhus har lagt resurser på extra bemanning för att underlätta för vårdpersonalen och klara omvårdnaden under pandemin. Därför är antalet nettoårsarbetare 80 fler idag än i februari 2020. Förklaringen är att många vikarier och timanställda anställts, som också bidragit till att verksamheten kunnat ta hand om alla patienter på bästa möjliga vis, trots tuffa förutsättningar.
-Vi kan inte spara oss igenom en sådan här lång och arbetsam situation som sjukhuset befinner sig i. Vi måste ha tillräckligt med vårdpersonal på plats, sådant kostar pengar, men det måste det få göra, säger Pär Johnson, styrelseordförande för Skaraborgs Sjukhus.
Ett gott tecken är att besök inom öppenvården börjat återgå till mer normala nivåer jämfört med tidigare under den covid-19-präglade perioden.
Den pågående pandemin fortsätter dock att påverka sjukhusets möjligheter att utföra delar av den planerade vården, framförallt är det operationskapaciteten som är och varit starkt begränsad på grund av fortsatt uppdrag att bemanna fler IVA-platser än normalt på grund av pandemin.
Budgetavvikelsen för februari månad uppgår till -32,8 miljoner kronor vilket ger en ackumulerad avvikelse på -68,7 miljoner kronor för årets första månader. Drygt hälften av avvikelsen kopplas till Covid-19. Kostnadsökningen för rullande 12 månader uppgår till 1,2 procent