STUDIE: Nedkylning efter hjärtstopp har ingen betydelse för överlevnad

Uppdaterad:
Publicerad:

Under snart 20 år har sjukvården använt nedkylning efter hjärtstopp. Detta för att skydda hjärnan och minska risken att avlida efter ett hjärtstillestånd. Men nu visar en ny studie att nedkylning efter hjärtstopp inte förbättrar överlevnaden. Flera SkaS-medarbetare har varit involverade i studien.

Svt Nyheter berättar i ett inslag om studien, som är ledd från Lunds universitet, och presenteras i New England Journal of Medicine. Den omfattar 1 900 patienter i 14 länder som alla fått hjärtstillestånd utanför sjukhuset. I Sverige har flera regioner deltagit i studien.

Skaraborgs Sjukhus har uppmärksammat studien i en tidigare artikel och flera SkaS-medarbetare har varit involverade i arbetet. Till exempel Daniel Rodriguez Santos, överläkare K6, Åsa Nilsson, forskningssjuksköterska på FoUUI, Elisabeth Johansson Iva-sjuksköterska, Åsa Appelqvist, överläkare K6 och Lars-Petter Kiszakiewicz, specialistläkare K6.

Bildtext:

Här några ur SkaS-teamet som deltagit i den världsomfattande hjärtstoppsstudien: Daniel Rodriguez Santos, Elisabeth Johansson, Åsa Appelqvist och Lars Kiszakiewicz. Arkivbild: Bild och Media/Skaraborgs Sjukhus