Strokevården vid Skaraborgs Sjukhus prisas av Riksstroke

Publicerad:

Skaraborgs Sjukhus vård och behandling av strokepatienter uppmärksammades vid stroketeamkonferensen som nyligen genomfördes i Göteborg. Kvalitetsregistret Riksstroke gav den numera nedlagda enheten i Lidköping utmärkelsen Årets Strokeenhet 2023, tillsammans med tre andra sjukhus i Sverige.

Vid utdelningen av utnämningen var medarbetare från SkaS Lidköpings-team för understödd hemgång på plats. 

Strokepatienter som skrivs ut till hemmet ska erbjudas understödd hemgång. Syftet med understödd hemgång är, till exempel, att ge patienter och närstående en trygg utskrivning från slutenvården, vid behov fortsätta rehabilitering i hemmiljö och identifiera eventuella dolda funktionsnedsättningar i form av kognitiva svårigheter och lära patient och anhöriga strategier för att hantera dessa. Denna teamrehabilitering bedrivs då i patientens hemmiljö.  

Två team i Skaraborg

Ett team består av sjukgymnast/fysioterapeut, arbetsterapeut, sjuksköterska och läkare med tillgång till kurator och logoped. 

Skaraborgs Sjukhus har två team som jobbar med UHT – understödd hemgång. Ett team utgår från Skövde och ett från Lidköping, båda teamen utgår idag från strokeenheten i Skövde.   

-Det är glädjande att se hur arbetsterapeuter och fysioterapeuter på Skas bidrar till en god vård och rehabilitering för strokepatienter under vårdtiden på sjukhuset samt efter hemgång säger Eva-Lotta Gustafsson, enhetschef för arbetsterapi och fysioterapi vid Skaraborgs Sjukhus. 

Bildtext:  

Sofia Wahll, sjuksköterska, Elin Ahltin, sjukgymnast och Marie Skog, arbetsterapeut med diplomet från Riksstroke. 

Foto: Privat