STREJK: Skaraborgs Sjukhus ställer om för att upprätthålla vård

Publicerad:

I och med Vårdförbundets strejk från och med tisdag 11 juni klockan elva, så ställer Skaraborgs Sjukhus om flera verksamheter för att kunna upprätthålla akut vård och vård som inte kan anstå.

- Vi har redan en ansträngd situation till följd av blockaden och den sommar som väntar, strejken blir därför en extra börda att bära för oss. Den berör vissa verksamheter direkt, men kommer att påverka hela sjukhuset, säger sjukhusdirektör Stellan Ahlström.

Vården är till för patienterna och Skaraborgs Sjukhus måste säkerställa akut vård och vård som inte kan anstå för den som behöver det. Invånare kommer märka av konflikten i olika utsträckning. För vissa kan det innebära längre väntetider eller att planerade besök bokas om. Alla patienter som berörs kommer att bli kontaktade. ​

Olika lösningar

-Vi tittar på olika lösningar för att upprätthålla planerad vård, så att strejken ska få så liten påverkan som möjligt för våra patienter. Människor som söker sig till Skaraborgs Sjukhus för vård och behandling kommer att få hjälp, säger Stellan Ahlström.

Västra Götalandsregionen bedömer att delar i varslet inte längre är samhällsfarligt, men eftersom konflikten ännu väntar på en lösning kommer det ändå ha en stark inverkan på Skaraborgs Sjukhus vårdverksamhet. Strejken minskar antalet vårdplatser, vilket i sin tur påverkar omhändertagandet av patienter.

Stor negativ inverkan

-Det säger sig själv att en strejk bland Vårdförbundets medlemmar kommer att påverka våra möjligheter att ta hand om och vårda patienter. Även om den inte längre betraktas som samhällsfarlig innebär det en stor negativ inverkan på vår totala kapacitet, säger Stellan Ahlström.

Västra Götalandsregionen är berett att vidta snabba åtgärder om risk för samhällsfarlighet skulle uppstå efter 11 juni. Lokalt på vårdenheter kommer skyddsarbete fortsätta beordras om det föreligger risk för liv och hälsa.

-Det är mycket angeläget att Vårdförbundet och Sveriges kommuner och landsting fortsätter förhandlingarna i den nationella konflikten, säger Stellan Ahlström.

Följande enheter berörs:

Avdelningar ​

  • Akutvårdsavdelning AVA Skövde ​
  • Ortopedidelen på infektions- och ortopediavdelning Skövde

Mottagningar ​

  • Ortopedimottagning Skövde ​
  • Öron- näs- och halsmottagning Skövde​
  • Hudmottagning Skövde

Sjukhusgemensam stab ​

  • Lokalfunktionen ​
  • IS IT-enheten ​
  • Vårdsamverkansenhet