ST-läkare Kristian Axelsson försvarade sin avhandling
Idag gratulerar vi Kristian Axelsson, ST-läkare på ortopedkliniken vid Skaraborgs Sjukhus, som försvarat sin avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
Vad handlar din avhandling om?
Den visar att man med tämligen enkla organisationsförändringar kan hitta patienter med hög risk för fraktur, behandla dessa med osteoporosläkemedel och därmed minska risken för ny fraktur och spara lidande och pengar. Riskgrupper jag studerat har varit patienter med tidigare fraktur, äldre patienter och patienter med prednisolonbehandling.
Hur länge har du arbetat med den?
Jag började forska 2014. I början varvade jag med kliniskt arbete, i slutet mest med riktlinjearbete regionalt och nationellt. Har även gjort några studier utanför avhandlingen, exempelvis kring frakturrisk hos patienter opererade för gastric bypass.
Hur kom du på idén att forska om detta?
Första året som ST-läkare på ortopeden var jag med och startade frakturkedjan i Skaraborg. Självklart ville jag försöka mäta förändringen. Vi var först ut i regionen med detta, så när övriga sjukhus skulle starta, var mina preliminära data värdefulla, jag kom i kontakt med en inspirerande professor, Mattias Lorentzon, och på den vägen är det.
Vad kommer dina rön att tillföra arbetet som du och dina kollegor utför vid Skaraborgs Sjukhus?
Jag tror att mitt arbete har bidragit till en ökad medvetenhet kring benskörhet och uppmärksammat patientgrupper med speciellt hög frakturrisk, vilket sannolikt ökat förståelsen och belyst vikten av att investera i prevention för just dessa riskgrupper.
Varför är det viktigt för SkaS-medarbetare att bedriva forskningsarbete?
Dels är det viktigt med sakkunniga experter på specifika områden för att upprätthålla god medicinsk kvalitet. Dels är det viktigt att vården präglas, granskas och utvecklas av ifrågasättande ögon fostrade i vetenskapligt tänkande. Sedan är ju forskning fantastiskt kul också.