SkaS-forskare fick diplom av drottning Silvia

Publicerad:

3 oktober genomförde Majblommans Riksförbund sin traditionella diplomceremoni på Kungliga slottet i Stockholm. H.M. Drottning Silvia, som är Majblommans högsta beskyddare, delade ut diplom till personer som gjort särskilda insatser för barnrättsorganisationen. En av mottagarna var Godfried van Agthoven, barnöverläkare vid Skaraborgs Sjukhus.

- Det var naturligtvis väldigt roligt att få komma till slottet i Stockholm och möta drottningen, hon är väldigt engagerad och väl påläst i barnfrågor. Det är ju också mycket betydelsefullt för barnen som jag forskar om att jag får tillfälle att berätta om arbetet och att min forskning uppmärksammas, säger Godfried van Agthoven, som är doktorand på Barnafrid vid Linköpings universitet.

Uppmärksammad forskning

Han har uppmärksammats för sitt doktorandarbete om hälsoundersökningar av barn och unga som är placerade i samhällsvård. Forskningen finansieras till viss del av Majblomman och han var på plats för att ta emot diplom av drottningen och höll även en föreläsning om sitt forskningsprojekt Hälsoundersökningar av barn och unga i Sverige – ett beställar- och utförarperspektiv.

-Jag är väldigt glad ock tacksam för att Majblomman stödjer min forskning, det är ett värdefullt stöd i arbetet.

Godfried van Agthoven har även tilldelats Rolf Zetterströms-stipendiet för årets forskningsprojekt som haft den högsta vetenskapliga kvaliteten som bäst följer Rolf Zetterströms intentioner.

- Vår förhoppning är att forskningen kan bidra till att de upptäckta barriärerna tas bort så att socialsekreterare kan initiera många fler hälsoundersökningar och att de barn och unga som blir undersökta får en hög kvalitativ bedömning som kommer att leda till bättre vård och ökad hälsa för barnen, säger Godfried van Agthoven

Fakta

Rolf Zetterström-stipendiet delas ut för att främja pediatrisk utveckling, det vill säga den medicinska specialiteten som är inriktad på spädbarns och barns hälsa och sjukvård från födseln till tonåren.

LÄS MER: Hälsoundersökningar av barn placerade i samhällsvård - Linköpings universitet (liu.se)

Barnafrid - Linköpings universitet (liu.se)

Bildtext: 

H.M. Drottning Silvia och Godfried van Agthoven, barnöverläkare vid Skaraborgs Sjukhus. Foto: PMAGI/Michael Steinberg