Skaraborgs Sjukhus förstärker det palliativa teamet

Publicerad:

Från januari 2025 förstärker Skaraborgs Sjukhus sitt palliativa team med både ökad kompetens och antal sjuksköterskor. Det innebär att man utnyttjar resurserna på bästa sätt och genererar även en god arbetsmiljö för medarbetarna, som ansvarar för palliativ vård av patienter i hela Skaraborg.

-Vi har en hög specialistkompetens på vår enhet i alla tre yrkeskategorier, vilket vi är stolta över, säger enhetschef Anna Johansson och Jan Hallström, medicinskt ansvarig läkare.

Skaraborgs Sjukhus har ett palliativt team med i dagsläget två utgångsorter, Skövde och Lidköping. Från och med 1 januari 2025 kommer teamet utgå ifrån Skövde.

-Vårt upptagningsområde är hela Skaraborg, samtliga 15 kommuner. Patienterna delas i första hand upp rent geografiskt mellan våra sjuksköterskor, läkarresursen täcker dock hela Skaraborg. Personalen hjälps åt och patienterna fördelas utifrån resurser, men vi försöker att hålla på kontinuiteten så mycket vi kan, säger Anna Johansson och tillägger:

-Sjuksköterskorna har ansvar för cirka 20–30 patienter vardera, för läkarna kan det variera.

Gemensam bedömning

När en patient skrivs in i teamet, så börjar den processen med en remiss från remitterande läkare. I de allra flesta fall kommer remissen från någon av Skaraborgs Sjukhus specialistkliniker. Remissen bedöms av läkarna och sjuksköterskorna tillsammans.

-Där görs en första bedömning utifrån beskrivning av patientens sjukdomshistoria och status. Ligger patienten inlagd, så besöker läkaren tillsammans med sjuksköterskan patienten. där de oftast även träffar anhöriga. Där tas beslutet om patienten ska skrivas in i det palliativa teamet. Ibland blir det även en överflyttning till vår avdelning, i annat fall gör teamet ett inskrivningsbesök i patientens hem, berättar Jan Hallström.

Vid inskrivningsbesöket går patientens situation igenom utifrån ett helhetsperspektiv och personcentrerat förhållningsätt. Allt från läkemedelslistan till hur deras sociala situation ser ut.  Det palliativa teamet har ett väl fungerande samarbete med hemsjukvården i hela Skaraborg. Oftast så är sjuksköterskan från hemsjukvården med på besöket och man lägger upp en fortsatt vårdplan. 

"Våra händer och ögon"

-Vi är beroende av dem, då de är ”våra händer och ögon hemma hos patienten” Det finns en öppen telefonlinje dygnet runt till teamet vardagar och helg och natt till vår vårdavdelning. Det ger en stor trygghet både för patient, anhörig och hemsjukvårdens sjuksköterskor.

Sjuksköterskorna i teamet åker ut och gör besök själva och med läkare. De har fullt utrustade akutväskor och kan utföra relativt avancerade insatser i patientens hem, så att patienten slipper åka in till sjukhus.

-Vi har även ett gott samarbete med Närsjukvårdsteamet. Ibland behöver patienten ändå komma in till vårdavdelningen för en åtgärd och sedan kunna åka hem igen eller kvarstanna.  Vi utgår ifrån varje individs behov och önskningar.

Högre bemanning

På Skaraborgs Sjukhus Skövde finns också en palliativ vårdavdelning med plats för upp till 9 patienter, som vårdas av 28 medarbetare. Här får patienten personcentrerad vård av erfaren personal, och vårdas i ett enkelrum med möjlighet att ha med sig anhörig dygnet runt. Anhöriga erbjuds frukost och kvällsfika och inga besökstider att förhålla sig till. Även barnens behov tas hänsyn till.

-Vi har en högre bemanning än övriga vårdavdelningar, utifrån europeiska rekommendationer. Vi är en åtgärdsavdelning och oftast så åker patienten hem efter några vårddygn. Ibland får de kvarstanna hos oss om det bedöms vara det bästa för patienten. Många av patienterna som lämnar avdelningen blir anslutna till det palliativa teamet som följer upp vården i hemmet, säger Anna Johansson och tillägger:

Anhöriga - en resurs

-Vi ser patientens anhöriga som en resurs i vårdandet av patienten, de är viktiga. Även om patienten är i fokus så ingår det för oss att vårda anhöriga och se deras behov.  Vi har även tillgång till kurator och sjukhuskyrkan för stöd.

I enhetens uppdrag ingår ett utbildningsansvar. Det innebär att personalen utbildar både i den interna verksamheten och externt, som exempelvis kommun och primärvård. De sprider också kunskapen om sin verksamhet genom föreläsningar från gymnasie- till högskolenivå, vilket utförs av alla tre professioner; läkare, sjuksköterskor, undersköterskor. De arbetar för att skapa ett palliativt konsultteam på Skaraborgs Sjukhus som en stödjande resurs i allmän palliativ vård för vårdpersonal inom hela vårdkedjan för patienter i palliativ fas, oberoende av sjukdom och ålder.

-Vi hoppas kunna erbjuda utbildningsinsatser, stöd- och reflektionssamtal samt konsultativt stöd i direkta patientärenden. Till exempel medicinering, etiska ställningstaganden, närståendefrågor, vårdnivåbedömning, telefonrådgivning, säger Jan Hallström.

 

FAKTA

Palliativ vård

Den palliativa vården främjar livskvalitet som kan påverka sjukdomsförloppet positivt och kan vara användbart redan tidigt i ett sjukdomsförlopp, tillsammans med behandlingar som syftar till att förlänga livet såsom kemoterapi och strålning. Målgruppen för palliativ vård är personer med sjukdom som inom veckor, månader eller några få år innebär ett livshotande tillstånd, det vill säga som kan sluta med döden. Således berörs väldigt många vårdavdelningar och patienter på SkaS av palliativ vård.

Kriterier för inskrivning på palliativ avdelning:

  • Patienten har obotlig sjukdom med begränsad förväntad överlevnad.
  • Patienten ska vara informerad om att den fortsatta vården har en palliativ inriktning. Ett brytpunktssamtal/samtal vid allvarlig sjukdom ska ha hållits.
  • Patienten ska vara informerad om och ha godkänt att remiss skickats till palliativa enheten.
  • Patienten ska ha ett eller flera svåra symtom som motiverar inskrivning i spcialiserad palliativ enhet, ha en grundsjukdom med stor risk att sådana symtom uppstår eller en svårt psykosocial situation kombinerad med en svår sjukdom.
  • Patienten ska ha fyllt 18 år.

Bildtext: Jan Hallström och Anna Johansson. Foto: Peter Johansson/Bild och Media