Sjukhusdirektör Stellan Ahlström svarar på frågor om omställningen
Många undrar hur det har gått hittills med Skaraborgs Sjukhus omställning, varför alla dessa förändringar genomförs – och på så kort tid? Därför ställde vi de frågorna och ytterligare några direkt till sjukhusdirektör Stellan Ahlström.
Nå, Stellan, varför genomförs alla dessa förändringar inom Skaraborgs Sjukhus?
Bakgrunden är ett stort behov av att förändra vården för att klara den framtida kompetensförsörjningen, men samtidigt att hantera nuet med tillgänglighet och ekonomi. Den situation vi nu befinner oss i är den svåraste ekonomiska utmaningen för hälso- och sjukvården sedan 90 talet.
Det pratas i sociala medier om att det här var din idé. Hur ligger det till egentligen?
Det här är ingenting som en sjukhusdirektör kan fatta beslut om och genomföra, det krävs ett uppdrag och ett mandat från sjukhusstyrelsen.
Det var en bred politisk enighet i sjukhusstyrelsen som fattade beslut om en strukturell omställning av den specialiserade sjukvården i Skaraborg. Uppdraget att genomföra strukturförändringen på Skaraborgs Sjukhus gav sjukhusstyrelsen till mig, som sjukhusdirektör. Arbetet med att ta fram konkreta förslag har involverat hela sjukhusledningen.
Det känns som att allt har gått så fort. Varför var det nödvändigt?
För att få största effekt av åtgärderna krävdes en skyndsam genomförandefas, detta för att få en kostnadsminskning på kort sikt. På lång sikt är kompetensförsörjningen av den specialiserade vården mer hanterbar i den nya strukturen med ett akutflöde som koncentreras till Skövde. Invånarnas tillgänglighet till den specialiserade planerade vården, som operationer, blir bättre med den nya strukturen eftersom SkaS samlade akutresurser kan koncentreras till ett ställe.
Som du vet finns det medarbetare som är kritiska till att SkaS stöps om på det här sättet. Hur ser du på det?
Det har jag all förståelse för. Det är en komplex omställning som ska genomföras, där många förändringar sker parallellt och många medarbetare är inblandade för att leverera vård till våra invånare. Många, eller de flesta, upplever förändringar på olika sätt och en förändring kan så klart uppfattas som en försämring för den enskilde medarbetaren.
Hur ska medarbetarna tänka då, tycker du?
Jag tänker så här: Uppdraget att upprätthålla en beredskap och ett omhändertagande av akut sjuka patienter är grunden i Skaraborgs Sjukhus uppdrag, det kommer alltid att vara överordnat allt annat.
Det är också viktigt att komma ihåg, att många delar hänger ihop. Så här: Samtidigt som genomförandet av de strukturella omställningarna pågår har verksamheterna ett omfattande arbete att göra med att öka de disponibla vårdplatserna på sjukhuset i Skövde. De disponibla vårdplatserna är i sin tur beroende av att arbetssätt förändras, att uppgiftsväxling sker samt att samverkan med vårdgrannar fungerar.
Hur har det gått?
Vi ser, att sedan den 28 november har de disponibla vårdplatserna ökat och det totala akutflödet minskat. Vissa dagar har det varit mycket ansträngt, och vi har även varit i så kallat stabsläge under en period.
Finns det andra tecken på förändringar som ni har noterat?
Ja, det gör det. Under de tre första veckorna med den nya strukturen har akutflödet minskat med cirka 500 besök jämfört med samma period föregående år. Även antalet inläggningar på sjukhus har minskat. Fler patienter söker vård på rätt vårdnivå och fler patienter får sin planerade specialistvård.
Vad mer kan vi förvänta oss framöver?
De kompensatoriska åtgärderna som Skaraborgs Sjukhus vidtagit tillsammans med Närhälsan är igång och utvecklingen av arbetssätten fortgår.
Vad gör ni för att klara patientsäkerheten och arbetsmiljön?
Patientsäkerheten och arbetsmiljön är alltid viktiga för oss och Skaraborgs Sjukhus bevakar och vidtar åtgärder kontinuerligt för att säkra detta. Förra veckan fattades beslut om Stabsläge just för att fokusera på åtgärder som berör hela sjukhuset i syfte att öka de disponibla vårdplatserna och säkra tillgången till den akuta vården. Samtidigt genomfördes ett antal skyddsronder för att göra bedömning av arbetsmiljö och arbetsbelastning på olika enheter tillsammans med de fackliga organisationerna. Det planeras också för ytterligare skyddsronder.
Hur ser det ut inför storhelgerna?
Inför jul- och nyårshelgen har sjukhuset en tydlig plan för vårdplatstillgång. Uppföljning sker flera gånger under veckan, så att det kan beslutas om eventuella nya åtgärder.