Satsning på förstärkt intensivvård vid särskilda händelser

Publicerad:

Sjuksköterskor och undersköterskor från olika verksamheter på Skaraborgs Sjukhus börjar snart en omfattande utbildning på intensivvårdsavdelningen. Syftet är att stärka såväl det egna sjukhusets som hela Västra Götalandsregionens IVA-vård i händelse av kris.

-Det finns goda erfarenheter av den här satsningen vid andra sjukhus i regionen. Förutom att det leder till att det finns utbildad personal på andra enheter som kan komma in och arbeta med intensivvård vid extraordinära situationer, så leder det också till ökad förståelse för varandras verksamheter och stärkt kompetens på den egna enheten, säger undersköterskan Andréa Stensson.

Ett resultat av pandemin

Hon ska leda utbildningen på Skaraborgs Sjukhus tillsammans med kollegan på intensivvårdsavdelningen, sjuksköterskan Anki Vikström. Vid en introduktionsdag 21 augusti presenterade Andréa Stensson vad som väntar för de sju sjuksköterskor och sju undersköterskor som är uttagna att delta.

Det regionala projektet Förstärkt IVA-vård är ett resultat av erfarenheterna som drogs efter pandemin. Det handlar om att lära upp erfarna sjuksköterskor och undersköterskor för att de ska kunna stärka och utföra vissa arbetsuppgifter i IVA-vården vid särskilda händelser.

140 ska kunna rycka in

Utbildningen omfattar två dagar i simulerad IVA-miljö samt fem veckors handledd introduktion. Under våren 2024 har utbildningen ägt rum på Norra Älvsborgs Länssjukhus, Södra Älvsborgs sjukhus, Alingsås lasarett och Sahlgrenska universitetssjukhuset. Nu är turen kommen till Skaraborgs Sjukhus och Kungälvs sjukhus. När projektet avslutas efter 2024 så är målet att regionen ska ha 70 undersköterskor och lika många sjuksköterskor som är utbildade i förstärkt IVA-vård.

Lärorikt och omväxlande

-Vi hoppas verkligen att deltagarna är taggade på att lära sig hur vi arbetar. Det kommer att bli lärorikt, omväxlande, stimulerande och alla som deltar får arbetsuppdrag på sin respektive nivå, säger Andréa Stensson.

Sjuksköterskan David Palmius, vid det övergripande resursteamet akutvård, är en av de som tagits ut för att förkovra sig inom IVA-vård.:

-Än så länge vet man ju inte så mycket hur det kommer att bli. Men det ska bli spännande att lära sig något nytt, säger han.

Är nära patienten

Vad är det då som skiljer arbetet på en intensivvårdsavdelning jämfört med andra vårdavdelningar. Gerd Rydberg, enhetschef vid An-Op-IVA, förklarar: 

-Alla våra patienter är svårt sjuka och många kräver respiratorbehandling, vilket medför att man som personal är nära patienten, då de har svårt att kunna förmedla sig själva. Något annat som skiljer sig från vårdavdelningar är, att våra patienter kräver fler personal till erxempel vid förflyttning till bland annat röntgen. På IVA är det en större personaltäthet än på vårdavdelningarna.

Vilka råd vill ni ge till de som deltar i utbildningen?

-Det viktigaste är nog att lära sig att be om hjälp. De som kommer till oss har med sig egen kunskap, men kommer upptäcka att det finns mycket nytt att lära sig och därför ska man alltid fråga om man är osäker på någonting. Vi arbetar tajt tillsammans och hjälps åt hela tiden, säger Andréa Stensson.

Fakta

De sjuksköterskor och undersköterskor som deltar i utbildningen vid Skaraborgs Sjukhus kommer från flera olika avdelningar; kirurgen, urologen, AVA, ortopeden, ortoped/infektion, lungmedicin samt kardiologen. De är indelade i två grupper med två utbildningsdagar vardera: 4-5 september respektive 10-11 september. Efter detta följer fem veckors introduktion per deltagare; tre veckor under hösten 2024 och två veckor under våren 2025.