Sammanhållen vårdkedja för plötslig hjärtklappning – projekt med betydelse för både patienter och personal
Plötslig hjärtklappning är ett oförutsägbart tillstånd där den snabba pulsen och besvärande symtombild med återkommande episoder kan utgöra ett betydande hinder i vardagen. Men det kan ta tid innan patienterna får hållbar vård. Specialistsjuksköterskan Ann-Katrin Nordblom vid Skaraborgs Sjukhus vill genom ett innovationsprojekt skapa en sammanhållen vårdkedja för dessa patienter, vilket också skulle bidra till vårdpersonalens möjlighet att kunna ge en god och mer effektiviserad vård.
-Det är av stor betydelse att patienter med upprepade episoder av hjärtklappning i ett tidigare skede får kontakt med specialistsjukvården, som kan starta utredning och erbjuda behandling. En strukturerad vårdkedja kan innebära att patienten får snabbare hjälp samt stöd och delaktighet i sin vård, vilket tillsammans utgör ett bättre och riktat omhändertagande, säger Ann-Katrin Nordblom.
Vart ska de vända sig?
Hon är specialistsjuksköterska vid hjärtavdelningen på Skaraborgs Sjukhus Skövde och har fått finansieringsstöd för 2024 av Innovationsfonden i Västra Götalandsregionen för att driva vidare projektet.
Idag saknas en strukturerad vårdkedja för personer med återkommande hjärtklappning, vilket gör det svårt för dem att veta vart de ska vända sig med sina besvär. Det utgör även en utmaning för sjukvården, då tillståndet i sig är oförutsägbart och kan medföra svårigheter att dokumentera hjärtklappningen på EKG, för att i nästa steg ställa diagnos och ge patienterna behandling som ger ett hållbart resultat.
Finns brister
Enligt aktuell forskning finns det brister i hälso- och sjukvården gällande omhändertagande, stöd och delaktighet för den här patientgruppen. Öppenvårdsbesök, i primärvård och på akutmottagningar, utgörs idag av en betydande andel patienter med plötslig hjärtklappning och bland vårdpersonal finns en uttryckt frustration över att inte kunna hjälpa dessa patienter på ett bättre sätt.
Ann-Katrin Nordblom:
-Ett av målen med projektet är att skapa samverkan mellan primärvård, akutsjukvård och specialistvård. Genom samarbete mellan olika vårdaktörer kan patienten hjälpas på ett bättre sätt utifrån att vården blir effektiviserad, vilket förhoppningsvis bidrar till vårdpersonalens möjlighet att kunna ge en god vård.
Om projektet
Innovationsprojektet riktar sig till hela vårdkedjan för patienter med plötslig hjärtklappning, ett återkommande tillstånd med snabb puls. Projektet omfattar primärvård, larmcentral, ambulanssjukvård, akutmottagningar samt specialistvård och syftar till att underlätta för patienten, där en effektiviserad hälso- och sjukvård medför nytta för individen, sjukvården och samhället. Projektledaren önskar kontakt med intressenter i nämnda verksamheter. Om ni finner detta intressant så hör gärna av er till ann-katrin.nordblom@vgregion.se