Så fungerar intermediära vårdplatser

Publicerad:

Produktionsledare Helene Sackari och verksamhetschef Annelie Sundén Gustavsson svarar på frågor om de nya intermediära vårdplatserna som ska införas på Skaraborgs Sjukhus.

Vad innebär intermediära vårdplatser?

Intermediärvård är en vårdplats med utökad förmåga jämfört med en vanlig vårdplats, samtidigt som den inte erbjuder den mest avancerade vården, vilket intensivvården gör.

Varför behöver Skaraborgs Sjukhus detta?

Genom att erbjuda vård till patienter som befinner sig i ett mellanläge mellan vård på vanlig vårdavdelning och intensivvård kan intermediärvårdsavdelningen (IMA) avlasta både intensivvårdsavdelningen och vanliga vårdavdelningar. Patienterna vårdas då på rätt vårdnivå utefter behov.

Vilka är fördelarna/vinsterna med IMA?

De patienter som är instabila och/eller har högt vårdbehov, men som inte uppfyller kriterier för intensivvård kan tas om hand med rätt resurser, detta ökar patientsäkerheten.

Det avlastar också vårdavdelningar, då de svårast sjuka med stort vårdbehov i stället kan vårdas på IMA.

Rätt patient på rätt vårdnivå ökar tillgängligheten till specialistvård då IVA-platser endast beläggs med patienter med rätt intensivvårdsindikationer. Detta ger en bättre beredskap för patienter med faktiskt intensivvårdsbehov.

Hur många vårdplatser är det tänkt att vara och var skall de placeras?

Det ska finnas fyra vårdplatser med möjlighet att under kortare perioder gå upp till sex platser. Initialt kommer IMA att lokaliseras på nuvarande Postop 1 som ligger vägg i vägg med IVA i det nybyggda AS-huset. Närhet till IVA var ett prioriterat kriterium i utredningen inför beslut och detta ses som en stor fördel då samarbete mellan IVA och IMA kommer att vara viktigt.

Hur många nya medarbetare behöver rekryteras till det här nya uppdraget och vad innebär det?

Vi behöver rekrytera 12 allmänsjuksköterskor, 7 undersköterskor och 1 läkare.

Det kommer också att behövas ett nära samarbete med fysioterapi, då det är ett viktigt inslag i intermediärvård.

De medarbetare som ska arbeta på IMA kommer att erbjudas en gedigen utbildning och bredvidgång på IVA inför uppstarten av IMA för att känna sig trygga med vårdformen och patienterna.

IMA kommer att ha högre personaltäthet än en vårdavdelning. Grundbemanningen kommer att bestå av ett team om 2 sjuksköterskor, 1 undersköterska och 1 läkare per 4 patienter per pass. Arbetssättet skiljer sig åt jämfört med en vårdavdelning. Arbetet sker nära patienterna i större utsträckning och mer avancerade arbetsuppgifter utförs. Om patienterna blir så kritiskt sjuka att resurserna på IMA inte räcker till överflyttas de till intensivvårdsavdelningen som tar vid.

När kan IMA vara i full drift?

Målet är att det ska vara i full drift redan i slutet av kvartal 1 2025. Det kan tyckas långt dit men tiden går fort så arbetet med införandet har redan startat så smått. Förhoppningsvis kommer vi snart att kunna annonsera efter personal till IMA. Lång planeringshorisont är viktigt då introduktionen beräknas ta en del tid i anspråk, nya rutiner ska skapas och en ny personalgrupp ska arbeta ihop sig.

Vi ser fram emot uppstarten och tycker det ska bli spännande att skapa och utforma IMA som koncept för SkaS.

Är det något ytterligare ni vill tillägga?

På IMA kommer patienter från många olika specialiteter och med många olika diagnoser att vårdas. IMA ska tillgodose behov av vård baserat på kliniska behov och inte specifika diagnoser. Några exempel på patientgrupper är andningssvikt, kirurgiska åkommor som till exempel bukspottkörtelinflammation eller magblödning, sepsis, diabetestillstånd som kräver mer övervakning och olika intoxikationer. Vitalparametrar övervakas kontinuerligt och avancerad omvårdnad och organstödjande behandling som genom sin komplexitet inte kan tillgodoses på en vanlig vårdavdelning kommer att erbjudas.

Vi tror att det kan vara intressant för medarbetare som kommit en bit in i sin yrkeskarriär att få utvecklas vidare på en sådan här enhet.