Röst blir till text - breddinförande av taligenkänning

Publicerad:

Johan Magnehed, Charlotte Hellqvist och Pernilla Wallenius arbetar med TIK-projektet. I projektet ingår också Stefan Andersson, HR/arbetsmiljö, Mattias Hätting, Administratör/systemstruktur och Johanna Strandberg, administratör/utbildning. Foto: Garbis Sarafian/Bild och Media

Taligenkänning (TIK) är ett program som översätter tal direkt till text. Nu pågår ett breddinförande av programmet på Skaraborgs Sjukhus som ger personalen ytterligare en möjlighet till realtidsdokumentation, att dokumentera i direkt anslutning till en vårdhändelse. 

Inför breddinförandet startades ett antal piloter redan i våras, där kirurgkliniken var en av dessa.

Ett smidigt arbetssätt

-Vi började med TIK i våras för sjuksköterskor och har nu påbörjat utbildningen även för undersköterskor. Personalen tycker att det är ett smidigt sätt att arbeta med direktdokumentation, att det går snabbare att dokumentera vilket frigör tid till annat vårdarbete, det gynnar patienterna, och medarbetarna kommer hem i tid också. Personalen blev positivt överraskad över att systemet var lättare att arbeta med än vad de trodde från början, säger Annika Jaktlund, enhetschef, ledningsgrupp Kirurgi.

TIK innebär att du använder din röst för att producera text, i stället för att använda tangentbordet. För de som i nuläget dikterar och har stöd av medicinsk sekreterare för utskrift av diktat innebär TIK ett nytt arbetssätt och nya rutiner att följa, då den text de producerar går rakt in i journalen och inte längre via sekreterare.

Kommunicera planerade insatser

Millennium är ett ordinationsdrivet dokumentations- och kommunikationssystem. Det bygger på att vårdgivaren dokumenterar i nära anslutning till vårdmötet med patienten för att på så sätt kommunicera planerade insatser och driva vården för patienten vidare till nästa steg.  

-Millennium införs på Södra Älvsborgs sjukhus och på SkaS 2026. Genom att starta med TIK redan nu får vi ett försprång och möjlighet att öva på kommande arbetssätt som stödjer realtidsdokumentation säger Johan Magnehed, projektledare för TIK på Skaraborgs Sjukhus.

Flera positiva delar

Det nya arbetssättet tillför flera delar som upplevs positiva:

  • Snabbare åtkomst till information. ”TIK:ad” dokumentation hamnar inte i utskriftsköer utan blir tillgänglig direkt i journalen för vårdgivare och patient.
  • Det ger patienten en större möjlighet att vara informerad om och delaktig i sin vård.
  • Det ger en ökad patientsäkerhet, då personalen har direkt och enkel tillgång till senaste journalanteckningarna.

Vid Bild- och Funktionsmedicin har man använt TIK sedan cirka 2010.

Tidsvinst

-Jag personligen har använt det under hela min tid på röntgen vilket nu är lite drygt tre år. En stor fördel är tidsvinsten vid längre diktat. Som en del av detta är det av största vikt att ha ett TIK-program med så få fel som möjligt då korrigeringar blir en oerhört stor tidstjuv och källa till frustration, därför är vi just nu väldigt nöjda med Nuance som vi upplever mycket mer korrekt vid första diktat än de system vi använt tidigare, säger Andreas Lindh, ST-läkare vid Bild- och Funktionsmedicin.

Johan Magnehed vill gärna göra ett medskick till alla nya användare.

-Försök att ha tålamod vid uppstart, det kommer betala sig längre fram. Erfarenheten hittills visar på att det tar cirka två veckor för systemet att lära sig användarens röstprofil och ungefär lika länge för användaren att få koll på hur systemet fungerar samt dess olika funktioner.