Projekt med AR-teknik utvecklar traumavården vid Skaraborgs Sjukhus
Två personer som är engagerade i samarbetsprojektet mellan Skaraborgs Sjukhus och Högskolan i Skövde är David Westholm (till höger), sjuksköterska på akutmottagningen i Skövde och Patrik Gustavsson, biträdande lektor i produktionsteknik och den som programmerar Hololens2-glasögonen. Fotomontage: Bild och Media/Skaraborgs Sjukhus
För att bli ännu bättre på att ta hand om svårt skadade patienter vill Skaraborgs Sjukhus använda sig av digitala lösningar. Tillsammans med Högskolan i Skövde driver man ett projekt för att vässa simuleringsövningar med stöd av AR-teknik.
- Detta kommer leda till säkrare traumaomhändertagande av de mest kritiskt skadade, säger David Westholm, sjuksköterska vid akutmottagningen i Skövde.
Skaraborgs Sjukhus (SkaS) har haft regelbundna simuleringsövningar sedan 2012 med personal som normalt sett blir kallade när ett traumalarm utlöses på akutmottagningen i Skövde. För att utveckla övningarna och göra dem mer realistiska och avancerade, så har man genom finansiering från Innovationsfonden inom Västra Götalandsregionen fått möjlighet att samarbeta med Högskolan i Skövde (HiS) i ett projekt.
En värdefull blandning
AR-tekniken – Augmented Reality (förstärkt verklighet) – ger förutsättningar att blanda den fysiska världen med digitala objekt. Med Hololens2-glasögon kan sjukvårdspersonalen se en skada som annars inte går att skapa enbart med hjälp av vanliga övningsdockor. Ett exempel på detta kan vara att genom kirurgi stoppa en större blödning.
HiS - som ansvarar för teknik och programmering - ser också mycket positivt på projektet.
-Det här ger oss möjligheten att testa AR-tekniken i ett nytt område. Vi forskar om användandet av AR inom industrin, men vi anser att digitaliseringens resa är lika viktigt inom sjukvården som det är för industrin, så det är spännande att kunna stötta SkaS i denna resa, säger Ainhoa Goienetxea, lektor i produktionsteknik.
Det här är bara början
På grund av att pandemin försköt den ursprungliga planeringen är projektet ännu i en inledningsfas, men David Westholm hoppas att detta kommer berika traumaövningarna. På det här sättet kan man öva på de mest kritiska situationerna samt få med förflyttningar från akutrummet in till operationsavdelningen fortsätta övningen i obruten form inne i en operationssal.
Vilken nytta innebär detta för SkaS medarbetare?
-De får möjlighet att öva kritiska moment under realistiska förhållanden. Vårdpersonalen ser fram emot att få prova detta även om många har svårt att greppa vad det egentligen är vi kommer att göra. Tekniken är lite svår att förklara för de som inte har sett eller upplevt den, då det är lite som science-fiction, säger David Westholm.
Enorm potential
HiS samarbetar med SkaS i olika projekt och ser att det finns möjligheter att tillsammans utveckla andra områden inom sjukvården.
-Möjligheterna och potentialen för samarbete mellan SkaS och HiS är enorma, speciellt inom den digitala transformationen. Att kunna använda toppmoderna metoder och teknik från forskningen för att kunna hjälpa sjukvården och i slutändan patienterna, är väldigt inspirerande för våra forskare, säger Patrik Gustavsson, biträdande lektor i produktionsteknik.
David Westholm lägger till:
-Inom ramen för det här projektet och om detta faller väl ut, så planerar vi att söka ytterligare medel för att vidareutveckla projektet, som vi anser ha stor potential för sjukvården.