Överläkare Johan Haux får pengar till cancerforskning

Publicerad:
Överläkare Johan Haux.

Johan Haux, överläkare på onkologimottagningen vid Skaraborgs Sjukhus, har beviljats 250 000 kronor i stöd till sin forskning om behandling av bukspottkörtelcancer. Pengarna delades ut av Lions Cancerfond Väst.

- Det känns jätteroligt och ger ett riktigt lyft för det här forskningsområdet. Förhoppningen är att en studie ska kunna påbörjas efter sommaren, säger Johan Haux.

Johan Haux forskning handlar om att undersöka om digitoxin, en hjärtglykosid som förekommer i fingerborgsblomman, i kombination med kemoterapi kan användas för att behandla bukspottkörtelcancer. Under sin specialistutbildning i Trondheim i Norge, han disputerade 2002, var hans forskargrupp först i världen med att visa att hjärtglykosider kan ta död på cancerceller genom programmerad celldöd, apoptos.

Johan Haux intresse för cancerforskning väcktes, 1989 i slutet av medicinstudierna i Lund/Malmö, efter att han läst en artikel om kirurgen William Coley som på 1880-talet upptäckte att en bakterieinfektion hos en cancerpatient kunde få tumören att gå tillbaka. Coley som misstänkte att det var patientens immunförsvar som angrep tumören provade att injicera avdödade bakterier i andra cancerpatienter, vilket i flera fall gav en positiv effekt. Coleys metod var den första onkologiska cancerbehandlingen i USA, men ersattes helt av strålbehandling på 1930-talet.

Insamlingsstiftelsen Lions Cancerfond Väst delar varje år ut medel till cancerforskare i västra Sverige. Utdelningsceremonin där Johan Haux alltså tilldelades 250 000 kronor hölls på Jubileumskliniken i Göteborg den 15 maj.