Osteoporosmottagningen i Skövde är nu invigd

Uppdaterad:
Publicerad:

Onsdag den 10 maj invigdes osteoporosmottagningen på Skaraborgs Sjukhus Skövde. Medarbetare och representanter från verksamheten samlades för att inviga den nya mottagningen med tal, bandklippning och mingel.

Cecilia Andersson, verksamhetschef för ortopedi, inledde invigningen med att berätta om det lyckade arbetet med att inkludera osteoporosmottagningen i den ortopediska verksamheten. Arbetet har också skett i nära samarbete med primärvården i Skaraborg.

- Det här är en stor dag. Jag är jättestolt över att det här nu är möjligt, säger Cecilia Andersson.

Invigningstalade gjorde också Eric Bertholds, medicinskt ansvarig läkare, som lyfte vikten av snabb behandling av osteoporos eftersom risken för nya skelettskador är störst första året efter en fraktur. I och med starten av den nya osteoporosmottagningen, där allt inom osteoporosvård finns samlat, har det blivit möjligt att snabbare ge behandling.

- Vi kan börja behandla inneliggande patienter samma dag som de får sina frakturer och det finns inte någon annanstans, säger Eric Bertholds.

Satsning på osteoporosvård

Osteoporos, eller benskörhet i dagligt tal, är en folksjukdom som drabbar skelettet och ökar risken för benbrott. I Sverige inträffar varje år 124 000 frakturer som beror på osteoporos vilket orsakar mycket lidande och stora samhällskostnader. Vi är också ett av de länder i EU med lägst tillgång till DXA-maskiner (för mätning av bentäthet) och läkemedelsbehandling mot benskörhet.

Osteoporosmottagningen är resultatet av en stor satsning på osteoporosvården i Skaraborg. Förutom att läkare, frakturkoordinatorer och DXA-operatörer anställts och getts specialistutbildning, har ytterligare en DXA-maskin köpts in.

Skaraborgsmodellen är unik

Osteoporosmottagningen är belägen intill ortopediavdelningen, där patienter med framför allt höft- och kotfrakturer vårdas. All teknik och alla professioner kopplade till osteoporos är samlade under samma tak.

Verksamheten har planerats tillsammans med primärvården, för även om det är sjukhusets uppdrag att identifiera osteoporosfrakturer med hjälp av DXA och ge behandlingsrekommendationer är det primärvården som ansvarar för själva läkemedelsbehandlingen.

Det har också bildats ett nätverk med osteoporosansvariga sjuksköterskor som sedan januari i år finns på vårdcentralerna i Skaraborg. Såväl sjuksköterskor som läkare i primärvården har direkt telefonkontakt till sina kollegor på osteoporosmottagningen, vilket underlättar konsultation och effektiviserar verksamheten.