Ögonforskning får internationell spridning

Publicerad:

Överläkare Marcelo Ayala vid Skaraborgs Sjukhus har fått en artikel publicerad i den ansedda internatonella medicinska tidskriften Acta Ophthalmologica.

Vad handlar din artikel om?

Artikeln handlar om kopplingen mellan 2 olika mikromutationer (SNP) i en gen (LOXL1) och hur grönstarr utvecklas. 

Vad innebär exfolieringsglaukom?

Exfolationsglaukom är en aggressiv form av glaukom (grönstarr) som är mycket vanligt i Sverige. Ungefär 60 procent av alla ny diagnostiserade glaukom hos oss är exfoliationsglaukom. 

Det finns från tidigare en känd gen (LOXL1) som är kopplad till sjukdomen. 

Hur länge har ni drivit forskningsprojektet och hur länge ska det pågå?

Vi har arbetat i 6-7 år med projektet. Dels för att rekrytera tillräcklig med patienter, och dels för att genomföra alla analyser, sammanfatta resultat och skrivande. 

Vilken betydelse har projektet för patienterna?

Man måste titta vidare på andra gener och även andra SNP som kan vara inblandade, men på sikt kan det innebära att man kan ta ett blodprov vid diagnosen för att förutse om man kan kommer att utveckla en snäll eller en allvarlig form av sjukdomen. 

Vilken betydelse har det för medarbetarna?

Det är lite för tidigt för att vi ska ändra på våra rutiner om hur vi hanterar dessa patienter. 

Vad betyder det för dig att få artikeln publicerad i Acta Ophthalmologica?

Det en stor ära att få en artikel publicerad i Acta, eftersom de tackar nej till 70-80 procent av alla manuskript. Det är dessutom en erkännande att vår forskning är av bra kvalitet. Artikeln har uppmärksammats internationellt.  

Sist men inte minst vill jag rikta stort tack till alla patienter som har medverkat och till all personal på kliniken som har hjälp till samt till Västra Götalandsregionen och Synskadades Vänner i Skaraborg. För ekonomiskt stöd.