Ögonläkare Emelie Gyllencreutz försvarade sin avhandling
Idag gratulerar vi Emelie Gyllencreutz, läkare vid ögonmottagningen, Skaraborgs Sjukhus, som disputerar för doktorsexamen vid Sahlgrenska Akademin i ämnet fetala alkoholspektrumstörningar (FASD) hos barn och unga vuxna.
Vad handlar din avhandling om?
Min avhandling handlar om fetala alkoholspektrumstörningar (FASD) hos barn och unga vuxna. Som ögonläkare har jag lagt mitt fokus på ögon och synfunktion. Avhandlingen består av fyra delarbeten där det första delarbetet är en långtidsuppföljning av en grupp individer med FASD och ger en övergripande bild av FASD hos barn och unga vuxna. De följande tre delarbetena beskriver ögonfynden hos samma individer. I delarbete tre och fyra har jämförelser gjorts gentemot en frisk kontrollgrupp.
Hur länge har du arbetat med den?
Jag började skriva på forskningsplanen våren 2016 och blev doktorand hösten 2016. Jag har arbetat med forskningen parallellt med mitt kliniska arbete som ögonläkare. Därtill har jag gått Kliniska forskarskolan i Göteborg där fyra delkurser om fem veckor vardera givit en gedigen teoretisk grund att stå på.
Hur kom du på idén att forska om detta?
Innan jag påbörjade mina doktorandstudier skrev jag en artikel om synscreening i Västra Götalandsregionen och hade då docent Marita Andersson Grönlund som handledare. Hon skrev sitt avhandlingsarbete om barn som blivit adopterade från Östeuropa och hade ett mångårigt etablerat samarbete med barnneurolog Magnus Landgren och neuropsykolog Leif Svensson på Skaraborgs sjukhus. När hon berättade att det påbörjats en uppföljning av de barn ur adoptionsgruppen som diagnosticerats med FASD så tyckte jag att det lät som ett spännande forskningsområde. Forskningsprojektet har bedrivits multidisciplinärt och även involverat Valdemar Landgren, läkare på vuxenpsykiatrin i Skaraborg samt ortoptist Eva Aring på Drottnings Silvias barn och ungdomssjukhus i Göteborg.
Vad kommer dina rön att tillföra arbetet som du och dina kollegor utför vid Skaraborgs Sjukhus?
Ögonfynd vid FASD är fortfarande ett till stor del outforskat område. Det finns bara ett par hundra publikationer och merparten av studierna är små. Studierna i min avhandling har bidragit till att öka kunskapen inom området. Min förhoppning är att avhandlingen ska öka medvetenheten om FASD inom såväl min egen specialitet samt inom andra specialiteter.
Varför är det viktigt för SkaS-medarbetare att bedriva forskningsarbete?
Inom medicinen är såväl breddkompetens som spetskompetens viktig. Skaraborgs sjukhus har en storlek som medför att många jobbar med patienter i ett bredare perspektiv jämfört med på universitetssjukhus. Jag tänker att SkaS-medarbetare genom sitt breda perspektiv i den kliniska vardagen kan bidraga till forskning med nya synvinklar. Forskning kan också bidraga till ökat samarbete inom Västra Götalandsregionen samt fördjupat samarbete mellan olika specialiteter.