Nytt arbetssätt vid ortopeden – en vinst för patienterna

Publicerad:

Numera utförs flera, enklare kirurgiska ingrepp på ortopedmottagningen vid Skaraborgs Sjukhus Lidköping istället för på operationsavdelningen. En vinst för patienterna, eftersom väntetiderna minskar.

-Det här fungerar bra, det är roligt, säger överläkare Lotta Kettil, enhetschef för ortopedläkarna i Lidköping.

Sedan slutet av april 2019 tillämpas ett nytt arbetssätt vid Skaraborgs Sjukhus Lidköpings ortopedklinik, då undersköterskor assisterar vid enklare kirurgiska ingrepp. Än så länge finns dock en operationssjuksköterska med som stöd till undersköterskorna.

Bara lokalbedövning

Det handlar om mindre ingrepp som görs med enbart lokalbedövning, som till exempel operationer av godartade, små hudförändringar, triggerfinger och karpaltunnelsyndrom. Lotta Kettil pekar på att det finns många fördelar med det nya arbetssättet:

• Väntetiderna till operation minskar eftersom det jan utföras fler operationer.

• Det blir mindre dramatiskt för patienterna att gå till mottagningen istället för operationsavdelningen.

• Undersköterskor får möjlighet till utveckling, vilket är positivt för att rekrytera och behålla personal.

• Fler operationstillfällen innebär mer tid för ortopederna att operera vilket förstås är positivt ur kompetenssynpunkt.

Nöjda patienter

-Vi har fått mycket positiv respons i den enkät som patienterna får fylla i när de går härifrån. Det är skönt att patienterna är nöjda, säger Lotta Kettil.

Henrik Hjulström, verksamhetschef för ortopedkliniken, är tillfreds med nyordningen.

-De specialistutbildade sjuksköterskornas kompetens kommer till mycket bättre nytta vid de mer avancerade operationer som kräver en operationsavdelnings alla resurser, säger Henrik Hjulström.

Han tillägger:

-Ett annat positivt resultat är förstås att patienterna vinner på det nya arbetssättet genom att väntetiderna till operation blir kortare. Inom NU-sjukvården har man 16 års erfarenhet av det här arbetssättet och att det har fallit väl ut ur ett patientsäkerhets-, arbetsmiljö- och ekonomiperspektiv.

Bildtext:

Foto: Skaraborgs Sjukhus
Daniel Apel, operationssjuksköterska, Paula Berg, överläkare, Zoltan Holdos, undersköterska och Tina Karlsson, undersköterska.