Nytt arbetssätt ökar tryggheten när patienterna lämnar intensivvården

Publicerad:

Karolina Strålin och Marie Eriksson. Foto: Bild och Media

Patienter kan känna oro när det är dags att flytta från intensivvårdsavdelningen, IVA, till en vårdavdelning. Därför har det införts ett arbetssätt vid Skaraborgs Sjukhus, där sjuksköterskor från IVA följer upp patienterna för att skapa en trygg, komplikationsfri övergång.

-Det här är uppskattat av såväl patienter som anhöriga och personal, säger ivasjuksköterskan Marie Eriksson, som samarbetar med sin sjuksköterskekollega Karolina Strålin vid Skaraborgs Sjukhus Skövde.

PIG står för postintensivvårdsuppföljning. Det innebär att en patient som flyttats från IVA till en annan vårdavdelning får besök av ivasjuksköterskor för att överbrygga glappet som finns mellan intensivvård och vårdavdelning.

De som följs upp

De patienter som följs upp är följande:

  • har vårdats på IVA längre än 96 timmar,
  • lämnar IVA med trakealkanyl
  • har flera riskfaktorer
  • vårdpersonal känner oro eller ser en risk för framtida komplikation

-Vi startade det här arbetssättet under hösten 2022 och har fram till idag följt upp cirka 30 patienter, säger Marie Eriksson.

Nästan som en uppenbarelse

Idén till det nya arbetssättet föddes på riksövergripande möte för post-IVA-anställda, där vårdpersonal från Sundsvall berättade om sitt projekt PIG och hur väl det slagit ut på sjukhuset. Med stor uppskattning från avdelningspersonal.

-Det var nästan som en uppenbarelse för oss, detta var något som vi kände också behövde hos oss. Vi vill skapa trygghet för patient, anhöriga och personal på avdelningen. Genom PIG kan vi förebygga komplikationer och minska återinläggning på Iva, säger Marie Eriksson och fortsätter:

Förbättra hälsoresultatet

-När vi kommer på vårt besök kan oklarheter vad gäller det omvårdnadsspecifika eller medicinska diskuteras och rätas ut. Vi vill förbättra patientens hälsoresultat avseende livskvalitet och belysa risken för svikt av vitala funktioner för personalen. Detta skapar en naturlig länk mellan vårdavdelning och IVA och främjar samarbetet oss emellan.

Hur märker ni att arbetssättet gör skillnad?

-Vi kan svara på frågor angående omvårdnad och vissa specifika medicinska spörsmål. Sjuksköterskan på avdelningen vet att vi kommer och kan samla på sig funderingar. Det är tryggt att veta att vi kommer eller om vi har extrem belastning i alla fall ringer och kollar av läget.

Växer med ökat ansvar

Arbetssättet har också påverkat Marie Eriksson och Karolina Strålins syn på sin egen yrkesroll. De växer med ökat ansvar samtidigt som de ser vad som behöver betonas vid utskrivning av patienter och mer specifikt titta på vid avdelningsbesöken.

-Vi får också rannsaka oss själva och det sätter igång tankeprocesser om hur vi arbetar på vår enhet och hur vi skulle kunna göra vissa saker annorlunda, säger Marie Eriksson.

Finns det möjlighet att utveckla PIG ännu mer?

-Det gör det självklart och hur det ska ske får vi se över tid. Vi utvärderar löpande våra iakttagelser. Vi arbetar med en folder eller dokument som kommer att följa med patienten till avdelningen. Det kommer vara som en checklista över vad ni på vårdavdelning ska tänka på. Under våren kommer det mer information om detta.