Studie: Läkemedel minskar risken för utdragen förlossning vid igångsättning

Publicerad:
Malin Melin, specialistläkare och medicinskt ledningsansvarig för specialistmödrahälsovård vid Skaraborgs Sjukhus.
Fotograf: Garbis Sarafian

Förlossningar som startas med hjälp av igångsättning tar ofta längre tid, vilket ökar risken för olika komplikationer. Nu finns ett läkemedel som minskar risken för ett utdraget förlopp. Det visar en studie som Skaraborgs Sjukhus deltagit i.

Resultaten presenteras i den internationella medicinska tidskriften American Journal of Obstetrics and Gynecology. En av författarna till artikeln är Malin Melin, specialistläkare och medicinskt ledningsansvarig för specialistmödrahälsovård vid Skaraborgs Sjukhus.

-Studien bestod av två delar. Dels syftade den till att se om läkemedlet Tafoxiparin kan minska risken för långdragen förlossning hos kvinnor vars förlossning sätts igång, dels om det kunde ges under pågående förlossning för att skynda på förloppet när det stannat av. Resultatet visade att läkemedlet är säkert, och att det minskar risken för en utdragen förlossning när det ges innan förlossningsstart. Det har dock ingen effekt på förloppet när det ges under pågående förlossning, säger Malin Melin.

Vanligare med igångsättning

Antalet igångsättningar har av olika medicinska skäl ökat de sista åren, och kommer sannolikt inte att minska framöver. Inom förlossningsvården finns det en väldigt begränsad mängd verktyg för både patienter och vårdpersonal att påverka ett förlopp. Antalet läkemedel som finns att tillgå kan, enligt Malin Melin, med enkelhet räknas på den ena handens fingrar.

-Om den här studien mynnar ut i att man så småningom kan få ett säkert och effektivt läkemedel som minskar risken för långdragen förlossning finns det en god chans att man också kan minska risken för de komplikationer som är kopplade just till det, säger hon.

Positivt att bidra

Malin Melin, som var PI (principal investigator), huvudprövare, inom ramen för studien vid Skaraborg Sjukhus, är glad över att få ha varit en del av projektet.

-Det är naturligtvis jätteroligt att ha varit med och bidragit till den här studien och resultatet. Men det är först och främst de personer som varit ansvariga för hela studien och lagt ner själ och hjärta i det här projektet i många, många år som ska ha hedras.

LÄS MER: Artikeln i American Journal of Obstetrics and Gynecology