Nu har SkaS utvecklingsdagar satt igång
Sjukhusdirektör Jörgen Thorn invigningstalar vid Skaraborgs Sjukhus Lidköping.
Så är Skaraborgs Sjukhus utvecklingsdagar 2019 igång, med premiären traditionsenligt förlagd till Lidköping.
-Roligt att få hälsa er alla välkomna igen. Det här kommer att bli spännande dagar, säger sjukhusdirektör Jörgen Thorn.
Han lämnade sedan över till utvecklingschef Svante Lifvergren som slår an tonen för dagarna med ett utvecklingsperspektiv. Bland annat berörde han sitt arbete med att sammanställa alla de synpunkter som kommit inför arbetet med Skaraborgs Sjukhus nya version av SkaS-guiden. Från workshopar fanns inte mindre än 400 post-it-lappar med idéer och synpunkter och bland annat dessa har nu kokats ned till det som ska bli nya SkaS-guiden.
"Måste jobba på nya sätt"
-Vi blir allt äldre och vi blir allt fler – vi måste börja jobba på nya sätt för att lösa vår uppgift, säger Svante Lifvergren och fortsätter:
-Vi löser inte det själva, utan måste jobba tillsammans. När man intervjuar patienter, då framkommer det ju så tydligt att de ju struntar i var vi jobbar. Ju sjukare patienterna är desto mer behövs det att vi jobbar tillsammans, sjukhus, primärvård och den kommunala vården. Hur gör vi då det? Hur många har läst SkaS-guiden från 2008, frågade han.
I stort sett alla i den näst intill fullsatta hörsalen räckte upp en hand.
- Roligt att se så många händer upp!
Hörnstensmodellen
- Vi jobbar nu med SkaS-guiden 2020 och kommer snart lansera den. Ni som minns den, hörnstensmodellen– sätt patienten i centrum – var just i centrum. Nu har vi även lagt till ”patientens fokus” – det innebär att vi måste koordinera och integrera i och med att vi ökar kraven på specialisering. Det kommer vi behöva lägga jättemycket fokus på framöver, säger Svante Lifvergren.
Nya SkaS-guiden kommer presenteras under första kvartalet 2020.
Identifiera risker och vårdskador
Onsdagens program fortsatte sedan med Peter Häyhänen, utvecklingschef SÄS och Sophia Nordström, utvecklingsledare SÄS som pratade om det viktiga Gröna korset, en enkel visuell metod för medarbetare i sjukvården att dagligen identifiera risker och vårdskador i realtid. Detta skapar ett underlag för riktat systematiskt förbättringsarbete som ökar patientsäkerheten samt stärker patientsäkerhetskulturen.
Fungerar det där här?
Nästa punkt stod Morten Sager för, universitetslektor vid Göteborgs universitet, vars föreläsning handlar om problemet med antaganden om att det som fungerat där oproblematiskt kommer att fungera här. Onödiga problem uppstår när förändringsaktörer bortser från skillnader mellan olika verkligheter inom en verksamhet. För att fullt ut realisera potentialen i evidensbasering behöver en verksamhets skilda fokus, ideal, rutiner och kulturer beaktas och översättas.
Utvecklingsdagarna fortsätter 5-6 december vid Skaraborgs Sjukhus Skövde.
Svante Lifvergren, utvecklingschef vid Skaraborgs Sjukhus.
Foto: Michael Malmborg