Nu får Skaraborgs Sjukhus sina första språkombud
Västra Götalandsregionen gör en satsning på språkombud; medarbetare som ska stödja kollegor när det gäller språkutveckling. Flera medarbetare vid Skaraborgs Sjukhus finns med när de två första kullarna utbildas i Skövde och Göteborg.
-En viktig del är att vara med och skapa en tillåtande atmosfär på arbetsplatsen, för att få människor att våga prata och utveckla sitt språk, säger Sören Haahr Vad, studierektor för språkteamet vid Västra Götalandsregionens Folkhögskoleförvaltning.
Det är VGR Folkhögskolors språkteam som utbildar till språkombud. Konceptet språkombud ägs av föreningen Vård- och omsorgscollege som har utvecklat utbildningen.
Nio från Skaraborg
Skaraborgs Sjukhus representeras av nio deltagare, som via gemensamma kursdagar, webbutbildning, gruppdiskussioner och uppdrag mellan kursträffarna gör sig redo att ta sig an ombudsrollen.
-För mig känns det som att en ny värld har öppnat sig och att jag med ganska små medel kan vara ett stöd för andra. Till exempel de medarbetare som har svenska som andraspråk, säger Maria Krantz, utbildningssekreterare vid HR-enheten, Skaraborgs Sjukhus.
LÄS MER: VGR:s språkteam
Mycket att erbjuda
Rent konkret finns det väldigt mycket som språkombuden kan erbjuda. Här är några exempel:
• Ge språkstöd vid samtal och andra muntliga uppgifter.
• Hjälpa till att lösa missförstånd som beror på språket.
• Ge stöd vid dokumentation eller andra skriftliga uppgifter.
Det är också bevisat att språkombudens insatser utvecklar arbetsplatsen i positiv riktning, till exempel så här:
• Förbättrar arbetsmiljön.
• Skapar medvetenhet kring hur språket används på arbetsplatsen.
• Skapar delaktighet i det språkutvecklande arbetet på arbetsplatsen.
LÄS MER: Blir ett språkombud
Inkludera alla
-Jag känner att vi har en viktig uppgift, att arbeta för att alla ska känna sig inkluderade på jobbet och att vi får ha en ödmjuk inställning till vilka svårigheter som är förknippade med kommunikation, säger Ulrika Karlin Gren, vårdadministrativ sekreterare, M1, Skaraborgs Sjukhus.
-Att vara öppen och nyfiken på vad andra har att säga och bidra med tror jag är bra egenskaper för den här uppgiften, säger Liza Björndahl, tandsköterska vid Folktandvården Ulricehamn.
De är alla överens om att det också finns goda möjligheter att vara ett stöd för medarbetare med läs- och skrivsvårigheter samt att få fler kollegor att prata vid till exempel arbetsplatsträffar och andra möten.
-Vi har redan fått med oss konkreta tips som kommer att vara till stor nytta. Bland annat språkövningar som vi kan använda oss av vid olika tillfällen. Det här känns väldigt inspirerande och jag ser fram emot uppgiften, säger Maria Krantz.
Fakta
VGR Folkhögskolors Språkteam består av sju erfarna lärare i svenska som andraspråk. Språkteamet undervisar hälso- och sjukvårdspersonal i hela regionen i både yrkessvenska och allmän svenska. Språkteamet arbetar dels med PLUS-programmet och PLUS Intro, dels med skräddarsydda språkstödsupplägg utifrån verksamheternas behov.
Vård- och omsorgscollege är en förening för samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar, med syfte att skapa attraktiva arbetsplatser med hög kvalitet.
Bildtext:
Foto: Bild och Media/Skaraborgs Sjukhus
Liza Björndahl, Folktandvården, Maria Krantz, Skaraborgs Sjukhus, Ulrika Karlin Gren, Skaraborgs Sjukhus och Sören Haahr Vad, studierektor språkteamet.