Mottagningsförlagda operationer nu även i Skövde
Undersköterskorna Sussie Bajrami och Sabina Palm assisterar operatören Andrej Steen under en övning i mottagningsrummet, som enbart inkluderar personal vid Skaraborgs Sjukhus, ingen patient.
Nu har ortopedin vid Skaraborgs Sjukhus Skövde kommit igång med mottagningsförlagda operationer.
-Detta är en vinst för alla parter; patienter, vårdpersonal och Skaraborgs Sjukhus, säger överläkare Andrej Steen.
Standardoperationen för karpaltunnelsyndrom och trigger finger – två olika ingrepp i handen - har tidigare endast genomförts i en operationssal med kirurg och operationssjuksköterskor på plats. Ett förfarande som kräver stora resurser och förberedelser av hälso- och sjukvården, i en tid då bristen på personal är en framtidsfråga för alla landets sjukhus.
En del av lösningen
En av lösningarna för att hitta nya vårdvägar är att förlägga ingrepp som bedöms vara av enklare medicinsk art till ett mottagningsrum och samtidigt lära upp ett antal undersköterskor som kan assistera operatören. Ett tillvägagångssätt som funnits länge vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, vid Skaraborgs Sjukhus Lidköping sedan några år tillbaka och nu alltså även vid Skaraborgs Sjukhus Skövde.
-Hittills har vi opererat åtta patienter och det har gått bra, säger Andrej Steen, som sitter i ett mottagningsrum tillsammans med undersköterskorna Amalia Persson och Sussie Bajrami, som båda assisterat vid dagens ingrepp.
Andrej Steen pekar på flera fördelar med det nya arbetssättet:
- Vi behöver inte öppna en stor operationssal utan det räcker med ett mindre rum, som detta, på en mottagning i sjukhuset för att genomföra samma ingrepp. Dessutom får fler undersköterskor ny utbildning och nya arbetsuppgifter samtidigt som de avlastar sjuksköterskorna i deras arbete, säger Andrej Steen.
Mindre dramatik
Heidi Friberg, enhetschef vid ortopediavdelning 81-82 i Skövde, tillägger:
-Det blir också mindre dramatiskt för patienten, som slipper lägga sig i en stor operationssal och kan ha på sig sina vanliga kläder under operationen.
Amalia Persson och Sussie Bajrami – som utbildats tillsammans med sina undersköterskekollegor Vilma Knapasjö, Marie-Louise Friscop och Sabina Palm - är enbart positiva till förändringen.
-Vi tycker det är både intressant och spännande att få göra någonting nytt och att få vara med vid operationerna. Vi tackade ja direkt när frågan kom. Det var mycket att lära sig, både om tillvägagångssätt och instrument och så klart att det var nervöst första gången, man vill ju inte göra fel. Men det har fungerat bra, säger de båda.
Följer upp ingreppen
En studie gjord vid Skaraborgs Sjukhus Lidköping visade att det är lika patientsäkert att utföra ingreppet i ett mottagningsrum som i en operationssal.
-Vi kommer att följa upp de patienter som genomgått mottagningsoperationer, dels för att utvärdera arbetssättet och dels för att kontrollera att det inte uppstår oförutsedda komplikationer efteråt. Vi vill ju att det ska vara patientsäkert för det här ökar ju också tillgängligheten till sjukvården, säger Andrej Steen.