Mobil röntgen - bra för både patienter och vårdpersonal
När mobil röntgen införs i Skaraborg kommer detta att medföra flera fördelar för både patienter och vårdpersonal.
-Till exempel kommer vårdpersonal på särskilda boenden i många fall att kunna fortsätta vårda patienten på boendet och undvika behovet av transport till sjukhuset, säger Christian Göransson, verksamhetschef för Bild- och funktionsmedicin och vårdnära tjänster vid Skaraborgs Sjukhus.
Mobil röntgen är ett brett begrepp som omfattar både lättare bärbar röntgenutrustning och något tyngre men flyttbar röntgenutrustning. Det beslut som har fattats av styrelsen för Skaraborgs Sjukhus innebär att införa en röntgenutrustning som kan användas av ett rörligt team som använder utrustningen för bildtagning i miljöer såsom till exempel särskilda boenden och i andra miljöer som ställer krav på att utrustningen enkelt går att flytta till den plats där patienten befinner sig.
Hur kommer det gå till rent praktiskt?
-Skaraborgs Sjukhus kommer att ha ett team som kan förflytta sig till en patient i Skaraborg och som är i behov av en konventionell röntgenundersökning, även kallad slätröntgen. Om, till exempel, personal på ett särskilt boende påträffar en person som har fallit och där en fraktur kan misstänkas, så kopplas en läkare från primärvården in i ärendet. Det mobila röntgenteamet kallas ut om det bedöms vara det bästa sättet att utreda patientens tillstånd berättar Christian Göransson.
Teamet kommer då medföra en mobil röntgenutrustning för bildtagningen och bilderna kommer länkas till radiologins journalsystem, där de granskas av radiologer som arbetar inom akutradiologin.
-Granskning av bilder och svarsutlåtande kommer ske i samma takt som om patienten hade undersökts akut på ett fast installerat röntgenlabb på något av Skaraborgs sjukhus. Svaret blir sedan direkt tillgängligt för den sjukvårdspersonal inom primärvård och kommunal hälso- och sjukvård som ska besluta om åtgärd beroende på vad röntgenbilderna visar, säger Christian Göransson.
Hur ser du på patientsäkerheten i samband med mobil röntgen?
-Patientsäkerhet är en av grunderna för all verksamhet som bedrivs inom sjukvården generellt och så även inom den radiologiska verksamheten. Under införandet av mobil röntgen i Skaraborg kommer patientsäkerhet vara en central faktor, bland annat gällande hur vi omhändertar och hjälper patienten i samband med undersökningen samt de strålskyddsåtgärder som måste vidtas för att kunna utföra undersökningen på ett säkert sätt.
När beräknas det vara i full drift?
-Målet för införandet av mobil röntgen i Skaraborg är satt mot att förmågan ska vara i drift under 2025. En mer exakt tidsplan kommer utarbetas under själva införandeprojektet och påverkas bland annat av pågående upphandling av utrustningar för konventionell och mobil röntgen.
Han fortsätter:
-Under införandet av mobil röntgen och sannolikt även när den är införd kommer säkerligen fler möjligheter att identifieras både avseende målgrupper, miljöer och de typer av undersökningar som tekniken medger. Mobil röntgen är primärt riktad mot patienter där det av olika skäl föreligger påtagliga risker eller andra oönskade effekter med en transport till sjukhuset och är alltså inte avsedd att ersätta majoriteten av de röntgenundersökningar som genomförs på fasta röntgenlabb i samband med att patienter söker vård på akutmottagningen
Bra för många
Det nya mobila arbetssättet kommer att ha stor betydelse för patienterna. Här är några exempel:
- Patienter som genomgår röntgenundersökning på till exempel ett särskilt boende kan i en andel av fallen undvika en transport till sjukhuset och istället erhålla fortsatt vård där de befinner sig. Fortsatt vård på boendet kan bli aktuellt om en fraktur kan uteslutas eller om frakturen är inte kräver specialistsjukvård. Under 2023 kunde en tredjedel av de patienter som inkommit till akutmottagning på sjukhuset från särskilt boende och med frågeställning om höftfraktur transporteras tillbaka till boendet av dessa skäl
- Patienter som efter röntgenundersökningen är i behov av en operation kommer kunna transporteras direkt till omhändertagande och förberedelser inför operation och slipper det lidande som annars kommer av den tid och påfrestning det medför att behöva söka vård via akutmottagningen.
- Sannolikt kommer antalet ambulanstransporter minska för dessa patienter, vilket kan öka tillgängligheten för ambulanstransporter för andra patienter.
Även vårdpersonalen kommer att märka av fördelar:
-För röntgenpersonalen kommer arbetet i ett mobilt team medföra en stimulerande omväxling från arbetet inne på sjukhusen. För personal inom slutenvård kan förmågan medföra ett minskat tryck på vårdplatserna och därmed en förbättring för arbetsmiljön och för vården av de patienter som behöver slutenvård, säger Christian Göransson.
Fakta
Mobil röntgen är sedan tidigare infört i Göteborg samt i andra regioner i Sverige. Införandet av mobil röntgen i Skaraborg kommer i stor utsträckning kunna hämta metoder, erfarenheter och framgångsfaktorer från de verksamheter där förmågan redan idag är i bruk. I Göteborg är förmågan idag tillgänglig på dagtid under vardagar, vilket också sannolikt kommer vara startpunkten avseende tillgänglighet för mobil röntgen i Skaraborg.