Mjuk massage kan främja blivande föräldrars hälsa och välbefinnande

Publicerad:

Blivande föräldrar har uttryckt önskan att få lära sig använda massage under graviditet och förlossning, vilket kan minska oro och smärta. Nu ska barnmorskan Amanda Claesson Karhunen vid Skaraborgs Sjukhus genomföra ett doktorandprojekt med det övergripande syftet, att studera betydelsen av professionellt stöd i form av mjuk massage för att främja föräldrars hälsa och välbefinnande under graviditet, förlossning och tiden efteråt.

- Projektet är en utbildningsintervention med professionellt stöd från barnmorska och beröringsterapeut, där blivande förstagångsföräldrar kommer att utbildas i mjuk massage, säger hon

Forskningsprojektet utgör tre av Amanda Claesson Karhunens delstudier i hennes framtida doktorsavhandling inom vårdvetenskap med inriktning mot sexuell och reproduktiv hälsa.

Händerna är en stor del av yrket

-Jag vill forska om mjuk massage eftersom händerna är en så stor del i barnmorskans yrke.

Hur kan barnmorskans professionella stöd med hjälp av en utbildningsintervention i mjuk massage, stödja förstagångsföräldrar i att hantera den tillvaron de befinner sig i under graviditet, förlossning och tiden efteråt?

-I projektet, som är ett komplement till den befintliga mödrahälsovården, kommer de deltagande paren lära sig att ge varandra mjuk massage från graviditetsvecka 37.

Lätta strykningar

Mjuk massage betyder beröring av huden på rygg, händer och fötter. Massagen utförs på ett mjukt sätt inom paret med lätta strykningar med hela handflatan.

Utbildningen kommer att ske i grupper om max fem par per tillfälle vid både fysiska träffar på Skaraborgs Sjukhus och digitalt. Paren kommer även att följas under graviditeten och tiden efteråt i form av intervjuer, enkäter, observationer och via daganteckningar.

-Att delta i forskningsprojektet kan vara ett sätt för paret att förbereda sig tillsammans inför förlossning, säger Amanda Claesson Karhunen.

Forskningshuvudman för projektet är Västra Götalandsregionen, Skaraborgs Sjukhus Skövde, medverkande forskningshuvudman är Högskolan i Borås.

Förvaltar tidigare resultat

-I och med detta forskningsprojekt förvaltar jag de tidigare forskningsresultat som finns och projektet kommer att belysa nya kunskaper som kan komma att implementeras för att förstå hur barnmorskans professionella stöd kan utvecklas och ta form. Med vårdvetenskaplig forskning vill jag bidra till att göra vården mer mänsklig, trygg och säker, säger Amanda Claesson Karhunen.

Vid intresse att delta kontakta forskningsledare, Amanda Claesson Karhunen amanda.claesson@vgregion.se tfn: 0765–802632

FILM: Amanda berättar om doktorandprojektet