Mat och träning kan förebygga svåra fallolyckor
Varje år faller över 60 000 personer så illa att de behöver sjukhusvård, majoriteten är 67 år eller äldre och många dör av sina skador. Men fallolyckor kan förhindras med förebyggande arbete och detta uppmärksammas inom Skaraborgs Sjukhus.
Under vecka 40, 30 september–6 oktober genomförs en årlig nationell kampanj – Balansera mera. Kampanjen har tre teman: mat, motion och medicin. Kampanjen uppmärksammar hur man själv kan minimera risken för att falla.
-Det handlar om att äta näringsriktigt, träna balans och styrka och att ha kunskap om sina mediciner, säger Monica Lundström, sjuksköterska och uppdragsledare Fall inom patientsäkerhet vid Skaraborgs Sjukhus, som tillsammans med sjukgymnastiken och Apoteket kommer att uppmärksamma kampanjen i såväl Skaraborgs Sjukhus Skövde som Lidköping.
Hårda fakta
Det förebyggande arbetet är viktigt och kan göra mycket för att påverka följande hårda fakta:
• Varje år faller cirka 67 000 personer så illa att de behöver läggas in på sjukhus för vård.
• Drygt 1 000 personer dör.
• 47 000 av de som faller är 65 år eller äldre.
Fallolyckor är som synes vanliga bland äldre personer och kan orsaka skador, förlorad självständighet, försämrad livskvalitet och dödsfall.
Kosten är viktig
Varför är mat så viktigt i sammanhanget?
-Vilken mat du får i dig påverkar risken för att tappa balansen och falla. Därför är det viktigt att äta näringsrik mat genom hela livet och att vara fysiskt aktiv och det är aldrig för sent att börja träna. På så sätt ökar chansen för att du håller dig frisk och behåller din muskelstyrka, det visar forskningen, säger Monica Lundström.
Goda matvanor har även stor betydelse för att motverka både naturliga åldersförändringar och förändringar som orsakas av sjukdom och läkemedel.
-Vissa mediciner ökar risken för att falla, till exempel genom att göra dig trött eller yr. Därför är det viktigt att du vet hur dina mediciner fungerar – dels var för sig, dels i kombination med varandra, säger Monica Lundström.
Bildtext:
Roland och Marjatta Johansson från Tibro samtalar med Monica Lundström, uppdragsledare Fall vid Skaraborgs Sjukhus.
Foto: Bild och Media