Maria Fridh ny präst vid Sjukhuskyrkan
Maria Fridh har tagit över som sjukhuspräst vid Skaraborgs Sjukhus efter Hélena Axelsson Eriksson. Här nedan kan du läsa intervjuer med de båda.
Maria Fridh började sin tjänst som sjukhuspräst vid Sjukhuskyrkan på Skaraborgs Sjukhus 1 april.
-Det första jag ska göra då är att gå "husesyn" och lära mig hitta. Jag är nyfiken på vilka verksamheter som finns på sjukhuset och nyfiken på personal och patienter. Jag har varit sjukhuspräst på Östra sjukhuset i Göteborg, men känner att jag längtar hem till Skaraborg efter några år i Göteborg. Jag är uppvuxen i Skara och prästvigd för Skara stift.
Hur tror du att det blir att arbeta vid Skaraborgs Sjukhus?
-Jag tror och hoppas att det är lättare att få kontakt med varandra på ett mindre sjukhus, där kommunikationsvägarna är kortare. Det som också lockar är sjukhuskyrkans arbete med etiska reflektioner därför att jag tror att det är viktigt att vi reflekterar kring människovärdet och livet men också lidandet och döden i sjukvården. Jag tycker om att samtala med människor och lära mig nya saker.
Vilken betydelse har Sjukhuskyrkan vid Skaraborgs Sjukhus?
-Jag tror att den andliga vården har ett viktigt bidrag att ge till sjukvården, därför att de existentiella frågorna blir extra aktuella när man drabbas av sjukdom. Varför drabbas jag? Vad finns det för mening med detta? Som sjukhuskyrka eller imam kan vi bidra med att reflektera tillsammans kring mening, harmoni och vad som kan vara gott mitt i det som är svårt.
Foto: Bild och mediaHélena Axelsson Eriksson (till höger i bild) lämnade sin tjänst som sjukhuspräst vid Skaraborgs Sjukhus efter 20 år. Innan dess hade hon fungerat som präst i sjukhuskyrkans beredskapsgrupp sedan 1995. Den verksamheten finns dock inte längre.
-Jag bär med mig minnen av hur det var när min mamma vårdades på sjukhuset. Hon tyckte själv att det var så gott att få vara här och den personal som hon mötte gjorde det på ett varmt och kunnigt sätt. Tack!
-jag bär även med mig minnen av mängder av samtal och möten med människor, små och stora, svaga och starka. Jag har fått följa dem en bit på deras livsväg, lyssnat till deras berättelser, reflekterat över motstånd och möjligheter och se hur livet och ibland döden, har tagit dem i besittning. Många samtal har istället för punkt avslutats med ett kolontecken.
Vilken betydelse har Sjukhuskyrkan vid Skaraborgs Sjukhus?
-Sjukhuskyrkan erbjuder möjlighet för existentiella, andliga och religiösa frågor. Målgruppen är patienter, anhöriga och personal. Vi har olika utbildningar i samtalsterapi och blir därför ett stöd för människor som befinner sig i en omorientering av sina liv. Samtalen leder oftast till att människor går vidare, bekräftade och stärkta.
Vad ska du göra nu?
-Nu ska "Jag ägna mig åt underhåll av senior dam". Lärde mig detta av en konfident. Jag önskar att det ska innebära: arbete i min trädgård, vårda min hälsa, läsa matte. Men först vill jag få göra något i flyktingmottagandet.