Kompetensstöd – extrakraft som införs på alla slutenvårdsenheter

Publicerad:

Emma Kiel och Lotta Zetterman har sedan flera år ett uppdrag som kompetensstöd på kardiologavdelningen på Skaraborgs Sjukhus Skövde. Två rutinerade medarbetare som är ett stöd för både nyanställd och erfaren personal, för att följa rutiner, arbetssätt och att trivas på arbetsplatsen. Nu ska uppdraget införas på alla slutenvårdsenheter.

Behovet av kompetensstöd har ökat under åren i takt med att Skaraborgs Sjukhus har större andel nya medarbetare, vilket har ändrat förutsättningarna för den naturliga kunskapsöverföringen.

-Genom att erfarna skötare, undersköterskor och sjuksköterskor får uppdrag att vara kompetensstöd tar vi vara på deras kompetens och skapar bättre möjligheter för kunskapsöverföring och kompetensutveckling, säger chefsjuksköterska Sahra Lindman, som tagit fram riktlinjerna tillsammans med Maria Söderberg, strateg vid utvecklingsenheten, HR-specialist Sara Tysk och HR-strateg Martina Johansson.

Lyhördhet - en av flera bra förmågor

Enligt riktlinjerna ska kompetensstöd ha ”mångårig erfarenhet av yrket, goda kunskaper om enheten och specialiteten, god pedagogisk förmåga och personlig lämplighet för uppdraget”.

Sjuksköterskan Emma Kiel och undersköterskan Lotta Zetterman framhåller ytterligare en detalj de tycker spelar stor roll för att lyckas med uppdraget:

-Lyhördhet, det täcker in det mesta. Det är viktigt att lyssna och finnas där, att stötta när det är jobbigt.

Emma Kiel tillägger:

- Vi vill vara en extrakraft för de nya medarbetarna och verkligen visa för dem, att vi vill att det ska gå bra för dig i arbetet.

Fem delar på uppdraget

Idag är det fem personer – tre sjuksköterskor, två undersköterskor – som delar på uppdraget vid hjärtmedicin avdelning 32. En dag vardera varje vecka ägnar de sig åt att finnas där för såväl nya som erfarna arbetskamrater och ingår då inte i den övriga bemanningen.

- Vi är dock inga uppslagsverk, vi kan inte allting, men kan också hjälpa till att ta fram det någon behöver veta med hjälp av andra, säger Lotta Zetterman.

För att ytterligare underlätta arbetet för nyanställda togs det 2018 fram en checklista och ”Hjärtboken”, där den senare innehåller tydliga anvisningar om till exempel säker inskrivning och utskrivning, förberedelser inför ablation och vad vårdpersonalen ska tänka på vid olika symtom hos patienterna. Materialet uppdateras fortlöpande.

Olika inriktningar

Även om uppgiften är densamma, så har kompetensstöden lite olika inriktningar och intresseområden. Någon ägnar lite extra tid åt patientsäkerhet, en annan åt akut omhändertagande medan en tredje förkovrar sig inom datateknologi. Dessutom är de med och implementerar nya rutiner och arbetssätt.

--Medarbetarna har också fått lämna förslag på kortare genomgångar och uppdateringar. Detta försöker vi genomföra med drop-in, som ska ta cirka 15 minuter per omgång. Då är vi två kompetensstöd på plats som hjälps åt. Den ena håller i genomgången och den andra kan lösa av kollegor så att de kan var med på genomgången, säger Lotta Zetterman.

Nu ska kompetensstöd införas vid samtliga slutenvårdsavdelningar och den som är intresserad av att ta sig an uppdraget kan få några goda råd på vägen.

-Det är viktigt att bemöta de nyanställda på ett bra sätt och visa att det tar tid att lära sig alla rutiner, man kan inte allt med en gång. Vi vill att medarbetarna vågar fråga när de är osäkra och, inte minst viktigt, vi visar att vi tycker om vårt arbete, säger Emma Kiel.

Fakta

Kompetensstöd har funnits på Skaraborgs Sjukhus flera år, men har bytt namn från handledande sjuksköterska/undersköterska till kompetensstöd för att inte förväxlas med studenthandledare. På de enheter som har kompetensstöd ses positiva effekter kopplat till patientsäkerhet och arbetsmiljö. I riktlinjerna beskrivs att syftet med kompetensstöd är att:  Stärka kvaliteten av omvårdnad och personcentrering, öka patientsäkerheten. stärka arbetsplatslärandet och utveckling av teamarbetet, höja kompetensen och öka tryggheten hos medarbetarna, ta vara på erfarna medarbetares kompetens.

Bildtext:  

Frän vänster: Sara Tysk, HR-specialist, Martina Johansson, HR-strateg, Lotta Zetterman, undersköterska och kompetensstöd hjärtmedicin avdelning 32, Emma Kiel, sjuksköterska och kompetensstöd på hjärtmedicin avdelning 32 och Sahra Lindman, chefsjuksköterska på Skaraborgs Sjukhus. Foto: Garbis Sarafian/Bild och Media