Klas Fellbrant ny utbildningschef

Publicerad:

Klas Fellbrant är ny utbildningschef vid Skaraborgs Sjukhus. Han säger så här om sitt uppdrag:-Jag vill vara med och förmedla känslan av att vara ett viktigt tillskott i verksamheten.

Klas Fellbrant, som är specialist i Allmänmedicin, har jobbat med utbildningsfrågor på deltid i tio år. När chansen dök upp att bidra fullt ut till det skaraborgska utbildningsklimatet samt fylla en position som saknats en tid i förvaltningen, då tog han den. Sedan september 2024 är han Skaraborgs Sjukhus nya utbildningschef. Målet är att samla sjukhusets olika utbildningsprocesser: läkarutbildningen, BT, ST och i viss mån AT, PTP för psykologer, de akademiska vårdutbildningarna, gymnasie- och yrkeshögskolornas utbildningar. 

Utveckla och skapa möjligheter

-Jag vill se att vi utvecklar de individer som kommer till oss inom olika utbildningar, att vi månar om dem, skapar möjligheter och låter dem växa i sin takt.

Eftersom Skaraborg inte kan räkna med någon stor inflyttning av högutbildad personal, så menar Klas Fellbrant att det istället behöver byggas arbetsmässiga relationer som varar över lång tid.

- Vi ska låta elever, studenter och unga kollegor bli ett tillskott i arbetsstyrkan som skapar värde för våra patienter både under utbildningstiden och därefter. Vi ska skapa trygga och självständiga medarbetare i slutändan, säger han.

Hur ser du på din roll som utbildningschef i den utvecklingen?

-Jag behöver förstå vilka beslut som alla mina duktiga kollegor på utbildningssidan av FoUUI behöver och sedan föra utbildningarnas talan såväl i ledningen av sjukhuset som i regionens olika beslutande organ. Det handlar om många olika slags samarbeten för att kugghjulen smidigt ska gå ihop. 

Engagemang och hårt arbete

Han vill att de som utbildar inom Skaraborgs Sjukhus ska märka att utbildningsverksamheten finns som stöd och att de kan påverka sin utbildning.

-Samtidigt förväntar vi oss engagemang och hårt arbete. Känslan av att vara ett viktigt tillskott snarare än en belastning vill jag vara med och förmedla. 

Han tillägger:

-Jag vill verkligen att vi ska göra allt för att våra studenter och kollegor med utbildningstjänster ska ha så bra förutsättningar som möjligt. Så alla idéer är välkomna!

Fakta

BT står för bastjänstgöring, ST för specialiseringstjänstgöring, AT för allmäntjänstgöring och PTP är praktisk tjänstgöring för psykologer.