Kamratstöd förebygger ohälsa hos ambulanspersonalen
Kamratstöd är ett viktigt verktyg för ambulanspersonalen Michael Carlén, Annelie Granath, utbildningsledare Henric Isacson, Ylva Isacson och Mikael Granath. Foto: Bild och Media
För att förebygga ohälsa på grund av arbetsrelaterade händelser använder sig Ambulansen Skaraborgs Sjukhus av kamratstöd.
-Avlastningssamtal skall hållas i nära anslutning till eller direkt efter den aktuella händelsen. Ett tidigt omhändertagande minskar risken för låsningar och feltolkningar, säger utbildningsledare Henric Isacson.
Tänk er följande situation: En ambulansbesättning återvänder efter att ha undsatt människor vid en svår trafikolycka. Kanske var det också en djupt tragisk händelse med barn inblandade som slutade i plötslig död.
Hur hanterar ambulanspersonal en sådan upplevelse?
Då aktiveras det
-Då aktiveras kamratstödet, oftast via Ambulanschef i beredskap, som fått en påringning av SOS Alarm. Det är viktigt att komma ihåg, att det är väldigt individuellt vad som griper tag i en person, så personalen kan också aktivera detta själva, säger Henric Isacson.
Han är utbildningsledare vid Ambulansen Skaraborgs Sjukhus, som har en kamratstödjargrupp som håller i avlastningssamtal. Kamratstöd ges kollegialt genom att medarbetarna delar den aktuella händelsen med varandra. Detta leds av en kamratstödjare som inte varit inblandad i händelsen.
Ingen ska lämnas ensam
-Vi gör detta för att ingen ska lämnas ensam efter att ha varit med om något jobbigt i arbetet. Samtalet ska handla om känslor och tankar hos de drabbade och även räta ut eventuella oklarheter kring händelsen, ge utrymme för känslomässig avreaktion och avsluta händelsen, säger Henric Isacson och tillägger:
-Om detta inte är tillräckligt skall kamratstödjare uppmärksamma detta och lämna över till handledare för personalstödsgenomgång. Syftet är att mildra efterverkningar och påskynda återhämtningsprocessen samt reducera stressreaktioner och undersöka behovet av debriefing.
Påverkas av fysiska och psykiska påfrestningar
Kamratstödet är ett väl utvecklat arbetssätt och har varit en del av ambulansverksamheten inom Skaraborgs Sjukhus under lång tid. Det startades eftersom det fanns ett behov av beredskap och rutiner för att fånga upp personal som utsatts för psykiska och fysiska påfrestningar, som om de lämnas utan stöd kan ge efterverkningar med fysisk eller psykisk ohälsa som följd.
-I dagsläget uppfattas den här möjligheten hjälp som väldigt positiv, att få ”lägga pusslet” med varandra, som vi brukar säga. Att efteråt få en förståelse för hela situationen och hur andra upplevt den kan ju klargöra en hel del. När en person är mitt uppe i händelsen är han eller hon bara fokuserad på sitt och får en snävare synvinkel, säger Henric Isacson