Hjälpmedelsroboten - ett stöd för både patienter och vårdpersonal

Publicerad:

Johan Magnehed, IS IT-enheten och Karin Wirén, undersköterska, arbetsterapi och fysioterapi. Foto: Garbis Sarafian/Bild och Media

Tänk om de mest enformiga arbetsuppgifterna kunde utföras av en robot, så att ordinarie personal kan ägna sig åt värdeskapande uppdrag. Det är precis vad som sker inom fysioterapi och arbetsterapi vid Skaraborgs Sjukhus.

Den robotiserade processen – RPA – utförs av rehabassistenter och överför information avseende inneliggande patienters huvudhjälpmedel från ett system (Websesam) till ett annat (Melior). Tidigare hade få patienter information om förskrivna hjälpmedel tillgänglig i journalen, men detta håller alltså på att ändras. Nu hittas informationen i mallen ”Allmänna uppgifter” i Melior.

Positiva nyttoeffekter

-Arbetsterapeuter och fysioterapeuter förde i många fall över denna information manuellt, viket är tidskrävande. Tiden som frigörs via en automatisk överföring ger positiva nyttoeffekter för patient, personal och verksamhet, säger Eva-Lotta Gustafsson, enhetschef vid Vårdnära tjänster och säkerhet vid Skaraborgs Sjukhus.

När NU-sjukvården började arbeta med den här lösningen såg Skaraborgs Sjukhus möjligheter och nytta av att använda samma arbetssätt. Nu finns ett körschema där man har gjort en sortering avseende vilka avdelningar som ska köras hur många gånger per vecka. Avdelningar med korta vårdtider och höga flöden körs dagligen medan avdelningar med längre vårdtider körs två eller tre gånger i veckan. Roboten körs inte helgtid.

Vilken nytta har medarbetarna av detta?

-Stor nytta. Information finns tillgänglig i det förberedande arbetet inför patientkontakt, vilket sparar tid och arbete. Information avseende hjälpmedel finns tillgänglig för samtliga patienter i slutenvården, vilket innebär att vårdpersonal har tillgång till informationen snabbt. Det underlättar också planering inför utskrivning samt minskar behov av att koppla in arbetsterapeut och fysioterapeut för klargörande kring hjälpmedel eller eventuell förskrivning av hjälpmedel, säger Eva-Lotta Gustafsson.

Vilka är fördelarna för patienterna?

-Vårdpersonal har tillgång till informationen, vilket medför att det är lättare att lägga rätt nivå på stöd och hjälpmedel på avdelningen, tillhandahålla rätt lånehjälpmedel på avdelningen och patienten behöver inte upprepa information vid ett flertal tillfällen.

Vad säger du till andra enheter som funderar på att inleda ett liknande arbetssätt?

-Det är både lärorikt och roligt. Vi har fått mycket hjälp och stöd från vår IS/ IT-enhet och Digitaliseringsfunktionen, utan dem hade det inte gått.

Fakta:

RPA står för Robotic Process Automation och innebär att en mjukvarurobot lärs upp att utföra uppgifter.