Färre komplikationer och kortare vårdtid gynnar både patient och vårdgivare

Publicerad:
Kirurgsjuksköterskor

Med ERAS-konceptet har Skaraborgs Sjukhus halverat antalet komplikationer och minskat vårdtiden med fyra dagar i genomsnitt för patienter som genomgått tarmkirurgi. Otroligt positivt för patienterna som mår bättre men även för SkaS som sparar cirka sex miljoner kronor per år genom att arbeta med vårdprogrammet ERAS.

-Vi ser många positiva effekter av att arbeta med vårdprogrammet ERAS, berättar kirurgsköterskorna Anna Johansson och Anna Andersson. De har föreläst om ERAS vid kirurgveckan i Örebro som arrangerades 21–25 augusti. Där berättade de om hur SkaS arbetar med patientomhändertagandet före, under och efter stor tarmkirurgi, enligt internationella riktlinjer.

Erfarna kirurgsköterskor

-Vi har varit med länge. Vi arbetade med patientgruppen långt innan vi startade med ERAS och minns hur våra patienter mådde då. De mådde ganska dåligt. Det var mycket vanligare med komplikationer och de låg inne längre. Idag så mår patienten mycket bättre. Det har varit väldigt roligt att ha varit med på den här resan. Det är fint att se att det verkligen ger resultat också, berättar Anna Johansson.
-Det är viktigt att betona att det inte bara är vi som jobbar med ERAS utan ett helt team som arbetar tillsammans för patientens bästa, tillägger Anna Andersson.

Patienterna mår så mycket bättre

Med ERAS har Skaraborgs Sjukhus halverat andelen komplikationer och kortat vårdtiden för tarmopererade patienter med fyra dagar i genomsnitt. Det utgör en besparing på cirka sex miljoner kronor per år.
-Det är fantastiskt att se att det verkligen ger resultat och att patienterna mår så mycket bättre, säger Anna Andersson.
-För det är ju det vi vill. Det är därför vi går hit varje dag, fortsätter Anna Johansson och båda nickar instämmande.

Fakta

ERAS står för Enhanced Recovery After Surgery och är ett vårdprogram som implementerats vid Skaraborgs Sjukhus av både anestesikliniken och kirurgkliniken.

Arbetssättet enligt ERAS har minskat andelen komplikationer med 50%, och kortat vårdtiden för tarmopererade patienter med fyra dagar i genomsnitt. Detta har tillsammans sparat in cirka 450 vårddygn per år på kirurgavdelningen och minimerat postoperativt utnyttjande av intensivvårdsavdelningen. Vilket motsvarar en besparing på cirka sex miljoner kronor per år.