Enklare kirurgiska ingrepp utförs på gynmottagningen

Uppdaterad:
Publicerad:

Enklare hysteroskopier kommer i fortsättningen att genomföras på gynmottagningen vid Skaraborgs Sjukhus. Positivt för patienterna, som inte behöver fasta eller få narkos och därmed kommer hem snabbare.

Hysteroskopi är en titthålsundersökning av livmodern via slidan vilket möjliggör, till exempel, borttagning av slemhinnepolyper.. Gynmottagningen vid Skaraborgs Sjukhus har nu tillgång till ny utrustning som möjliggör att många enklare hysteroskopier – som att hyvla bort polyper i livmoderhålan - kan flyttas från dagkirurgi till mottagningskirurgi.

Andelen kan öka

-Vi startade 20 september och räknar med att hälften av de cirka 200 hysteroskopier vi utför varje år kan flyttas till mottagningen. Med tiden kommer sannolikt andelen kunna ökas i och med ökad erfarenhet, säger Pasi Bauer, processchef vid Kvinnokliniken.

Mottagningshysteroskopi är ett allt mer utprovat koncept såväl i Sverige som internationellt och skall nu anses som mycket beprövat. Kliniken i Skövde har en lång tradition och kunskap av att arbeta med hysteroskopi.

Vilka är fördelarna för patienterna?

-Eftersom det är en medicinskt mycket lägre vårdnivå behöver patienterna bara komma på ett förlängt mottagningsbesök. De behöver inte fasta, de slipper narkos och opiater och behöver inte heller ligga kvar på ett uppvak efteråt. Det upptar mindre av patientens tid.

Vilka är fördelarna för vårdpersonalen?

-För läkarna är operationen på många sätt likvärdig. Tack vare den här förändringen frigörs operationstid som kan användas till andra operationer. Undersköterskor på gynmottagningen kommer att fungera som assistenter och förbereda ingreppen, vilket också utgör en uppgiftsväxling.

Bildtext:

Fredag 6 september hölls en genomgång för personalen. På bilden ses undersköterska Sirpa Wiggins, överläkare Åse Frisk, samt Lotta Haggard, som förevisade utrustningen.