DISPUTATION: Salmir Nasic försvarade sin avhandling

Publicerad:

Salmir Nasic är statistiker på FoUUI, Skaraborgs Sjukhus, och har disputerat med sin avhandling ”Trends and determinants for graft survival among kidney transplanted patients in Sweden” vid Göteborgs universitet.

Vad handlar din avhandling om?

Det handlar om njurtransplanterade patienter. Det krävs dialys eller njurtransplantation för att patienter ska överleva svår njursvikt. Trots en lyckad njurtransplantation så riskerar 50 procent av patienterna att förlora transplantatet inom cirka 15 år. Återgång till dialys eller ny transplantation blir nödvändig.

Att hitta variabler och förfina diagnostiken och prognostiska faktorer som i ett tidigt skede kan vända en negativ utveckling och på så sätt behålla ett fungerande transplantat så länge som möjligt är viktigt ur flera aspekter och det är vad avhandlingen handlar om.

Hur länge har du arbetet med den?

Jag har varit inskriven som doktorand i drygt tre år, men jag har varit inblandad i projektet längre än så, vilket har gjort att en del arbete var gjort och förberett redan innan jag började doktorandutbildningen.

Hur kom det sig att du började bedriva forskning om detta?

Som sagt så har jag i min tjänst som statistiker på FoUUI under flera år ingått i en forskargrupp med njurmedicinare och jag blev mer och mer intresserad av studierna som bedrevs. Efter att ha blivit tillfrågad några gånger, så började jag fundera på doktorandutbildningen och vi startade detta doktorandprojekt. En viktig förutsättning för mig var att det fanns drivande och engagerade handledare på SkaS och att Björn Peters på njurmedicin accepterade att vara min huvudhandledare.

Vilken betydelse får detta för patienterna?

Att behålla ett fungerande njurtransplantat så länge som möjligt är den kanske enskilt viktigaste faktorn för en njurtransplanterad patients hälsa och livskvalitet. Det är viktigt att hitta variabler som påverkar utfallet för patienterna och förfina diagnostiken och prognostiska faktorer som i ett tidigt skede kan förhindra en försämring i njurtransplantatet och vända en negativ utveckling.

Vad kommer din doktorsavhandling att tillföra arbetet som du och dina kollegor utför vid Skaraborgs Sjukhus?

Framför allt är det ny kunskap som kliniker kan ha nytta av när de ska fatta olika beslut, till exempel  sätta in eller justera behandling i rätt tid och på det sättet förlänga livslängden för ett fungerande njurtransplantat. Förbättrad kunskap om biopsidiagnostik, behandlingsstrategier och riskfaktorer kan ge bättre förutsättningar för en kliniker att fatta rätt beslut i sitt kliniska arbete.

Varför är det viktigt för SkaS medarbetare att bedriva forskningsarbete?

Forskningen gör att en verksamhet utvecklas och förbättras, men det leder också till större förståelse och möjliggör både yrkesmässig och personlig utveckling.

LÄS MER: Trends and determinants for graft survival among kidney transplanted patients in Sweden (gu.se)