De skrev Sveriges bästa magisteruppsats

Uppdaterad:
Publicerad:

Hur skriver man Sveriges bästa magisteruppsats? Fråga intensivvårdssjuksköterskorna Camilla Hamberg och Jennika Larsson vid Skaraborgs Sjukhus. De har nämligen gjort just detta.

Det är utbildningsrådet inom ANIVA, Riksföreningen för Anestesi och Intensivvård, som har utsett de båda SkaS-medarbetarnas magisteruppsats till landets bästa inom specialistutbildningen för anestesi och intensivvård.

Hur reagerade ni på beskedet?

-Vi blev jätteglada. Dels för priset, som var en resa till SFAI- och AnIva-veckan i Helsingborg i september, dels för att det är väldigt roligt att allt arbete vi lade ned på uppsatsen uppskattas.

Den prisbelönta uppsatsen handlar om intensivvårdssjuksköterskors upplevelser av att vårda patienter som försökt begå suicid.  Camilla Hamberg och Jennika Larsson intervjuade tio intensivvårdssjuksköterskor vid olika sjukhus i Sverige om deras erfarenheter och upplevelser.

Varför valde ni just detta ämne?

-Patienter som försökt begå suicid är relativt vanligt förekommande

på intensivvårdsavdelningar, men det finns inte så mycket forskning på hur intensivvårdssjuksköterskor upplever att möta och bemöta dessa patienter.  

Vad tror ni det är som gör just er uppsats så bra?

-Att vi hittade ett ämne som vi både var intresserade av och som hela tiden överraskade oss. Dessutom kompletterade vi varandra bra under hela arbetet, 

Varje år är det medarbetare inom vården som påbörjar olika specialistutbildningar. Det vore roligt om ni vill dela med er av era bästa råd för hur man ska gå till väga för att skriva en riktigt bra uppsats?

-Försöka välja ett ämne som man faktiskt tycker är spännande och vill lära sig mer om.  Hitta någon att skriva med som har samma ambitionsnivå och som du kan ha roligt med på vägen. 

Till sist vill de skicka en hälsning till alla som funderar på att satsa på fortbildning.

-Många kanske drar sig för att läsa en vidareutbildning på grund av magisteruppsatsen, det gjorde även vi. Men med ett ämne som faktiskt intresserar och god handledning så kan det bli väldigt roligt att skriva den.

Fakta

SFAI och AnIva-veckan är den årliga kongressen för Svensk Förening för Anestesi & Intensivvård.

LÄS MER: Intensivvårdssjuksköterskors erafrenheter av att vårda patienter som försökt begå suicid